Brandy ital
Brandy, ahogy ritkábban néznek rá
A brandy egy ismert, elismert, örömmel kortyolt, tölgyfahordóban érlelt borpárlat. Sokan egy az egyben azonosítják a konyakkal, sokan mások pedig már pontosan tudják mik az értékei. De akadnak olyan információk, amik meglehet a kevésbé sűrűn emlegetett tények közé sorolhatóak. Ezekből hoztunk párat a párlat konyhájáról.
Mi mindent érdemes tudni a Chantre Weinbrand brandyről?
A brandyk családjába tartozó Chantre Weinbrand annak ellenére is megérdemli a figyelmet, hogy a cognac, illetve az armagnac nevet nem érdemelhette ki, csupán azért, mert nem a megfelelő helyre született. Ismerkedjünk meg ebben a blogbejegyzésben ezzel a különleges itallal egy kicsit közelebbről is!
A brandy és a konyak nem egy és ugyanaz, de mégsem választhatóak szét egymástól
A nagy brandy dilemma sokak által ismert. Főleg azért, mert a köznyelvben az ital megnevezés a konyak, cognac szinonimájaként is szerepel. Pedig ez az összefüggés így, ebben a formában nem állja meg a helyét. Ugyanakkor a társítás nem a véletlen műve, érthető, ha sokan egy lapon emlegetik a két nedűfajtát.
Vigyázat: a brandy nem konyak! Vagy mégis?
Az örök dilemma, a félreértések alfája és ómegája: most akkor a brandy konyak vagy nem? Vagy de? Vagy csak egyes típusok? Vagy egyáltalán semmi köze nincsen egymáshoz a két italfajtának? Kérdések, amik évek óta záporoznak, és amikre akadnak megnyugtató, tisztázó, sőt, koccintásra méltó feleletek.
A brandy konyak vagy mégsem?
A brandy megnevezése körüli félreértelmezések száma, ha nem is végtelen, de azért egynél jóval több. Merthogy a köztudatban az érlelt borpárlatok legtöbbször konyakként definiálódnak. Pedig ez így, ebben a formában nem helyes.
A brandy a megterhelt gyomor barátja
A brandy színtisztán egészségügyi megfontolásból is fogyasztható, az erőteljes étkezések emésztésének megkönnyítésére. Persze ez így nagyszerűen hangzik, de az ital ízéért rajongók vélhetően nem, vagy nem kizárólagosan a gyomruk kedvéért kortyolnak előszeretettel a nedű cseppjeiből.
Brandy, a rövidital kedvelők nagy kedvence
Brandy nélkül sokan el sem tudják képzelni a másoknál való vendégeskedést, illetve a szórakozást. Az íze kapcsán sokszor a pálinkát szokták megemlíteni, mondván, hogy a két ital nagyon hasonló egymáshoz.
Jó, ha brandy gazdagítja a kamrát
A brandy, mint elnevezés a holland égetett, égett bor kifejezésből származik. Ez nem a bor lepárlására utal, hanem a lepárlással előállított borra. A borpárlatok, mint megnevezés, nemzetközi szinten hamar elterjedt.
Tölgyfahordóban érlelt italkülönlegesség, a brandy
A borpárlat egy égetett szesz, amit szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával nyernek, és ennek a tölgyfahordóban érlelt változata a brandy. Vagyis a brandy égetett bort jelent. Ennek az alkoholtartalma 36-60% között mozog.
A brandy név és ami mögötte van
A brandy a jellegzetes, semmi mással össze nem téveszthető ízvilágát a szőlőmust lepárlásának és a fahordós érlelésnek köszönheti.