Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
A mezcal ital sokaknak rejtély, másoknak pedig maga az élvezet. De vajon hogyan írható le a leghitelesebben? Azon a tételmondaton kívül, hogy minden tequila mezcal, de nem minden mezcal tequila. A mezcal ital már Mexikón túl is hódít. A nedű jócskán túlnőtte a szülőföldjét, ez vitathatatlan. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ez az a nedű, ami egy elegáns mozdulattal letaszította a tequilát az általa oly sokáig egyeduralkodóként bitorolt trónról. Viszont az is igaz, hogy erről az italról keveset tudni, azon túl persze, hogy kortyolásra méltó. Sokaknak az utóbbi tény is bőven elegendő magyarázat, de azért íme, néhány hasznos információ! Kemencében főtt agavét (ahogy az a mezcal név fordításából levezethető) hét mexikói államban készítenek.
A története még az őslakosok korára nyúlik vissza, abba az időbe repítve az érdeklődőket, amikor a spanyolok még nem érkeztek meg Mexikóba. Ekkortájt az agavét erjesztéssel alkoholos italok gyártására is alkalmazták az ott élők. Aztán megérkeztek a hódítók, és hozták magukkal a lepárlás technikáját is. Az útja rögös volt napjainkig - telve szesztilalmakkal és egyéb történelmi fondorlatokkal. Ám a lényeg, ami különbözővé varázsolja a tequilától, hogy míg az utóbbi kizárólag kék agavéból remekelhető, addig a mezcal a Mexikóban fellelhető több mint százötven agavé fajta bármelyikéből gyártható, sőt, ezek keverékéből is készülhet. Az espadín befolyásolja a mezcal ital ízét. Igen! Ez a legelterjedtebb agavé növény fajta, amiből a mezcalok kilencven százaléka készül. Mivel magas a cukortartalma, így a nedű ízkaraktere gyümölcsös, virágos jellegű, amiért milliók rajonganak.