A rum kategorizálása bonyolult, a felhasználása pofonegyszerű
A nedű általános értelemben nem beskatulyázható. Na nem azért, mert nem rendelkezik kellően karakteres tulajdonságokkal. Pusztán arról van szó, hogy az esetében nem léteznek egységes szabályok. Mivel nem esik eredetvédelem alá, így a világ bármely pontján előállíthatják. Ennek megfelelően pedig, a gyártásra, az érlelésre, a tárolásra nem egyszer tájegységenként eltérő körülmények vonatkoznak. Ez a sokszínűség adja a rum egyik báját. Ugyanakkor a kiválasztásnál éppen ezen sokoldalúság miatt elengedhetetlen a kellő éberség és figyelem.
A fehér, a fekete és a kevert, mint „bélyegek” viszonylag gyakoriak. Bár a jelentésük szintén nem univerzális.
Ellenben, ami a világ számos pontján megegyezik, az a konyhában betöltött előkelő szerepe. Ki ne ismerné a rumos golyót, a puncstortát vagy éppen a kókuszkockát? Egyik desszert sem képzelhető el nélküle. A különböző mártások, szószok, sőt, pácok is meghálálják a karakteres, jellegzetes, pótolhatatlan jelenlétét.
A rum rumaromával helyettesíthető?
Az aroma csak árnyéka a valóságnak. Pusztán utánzat, ami emlékeztet az eredetire, de csak halványan. Éppen-hogy. Tehát, ha a lehetőségek engedik, akkor az aroma jó, ha csak a konyhaszekrényt gazdagítja.