Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Rum régiók: Barbados

Rum régiók: Barbados

Gyakran gondolunk úgy a barbadosi rumokra, hogy remek alaptételek és bevezető rumok a rum-világba. Élvezetes és egyedi anélkül, hogy a funky jamaikai rum, a fűszeres rhum agricole vagy a haiti clairin vad erjesztés okozta ízeivel ellentétes, merészebb ízekbe csapna át.

A kis Barbados szigetét gyakran emlegetik a rum "szülőhelyeként", bár egyesek szerint Martinique vagy St. Kitts lehetett az első karibi rumlepárlás helyszíne.

 

Richard Ligon ’A True and Exact History of the Island of Barbadoes’ című könyve a legkorábbi szövegek közé tartozik, amelyek leírják a korai rumkészítési folyamatot. Ligon azonban nem rumnak, hanem kill-devilnek nevezte. A Kill Devil kifejezés gyakran elénk kerül különböző formában. Sokak szerint a ’Kill Devil’ volt a korai neve magának a rumnak, és ezt a „legendát” meglovagolva készített saját palackozású rumokat a Hunter Laing Company is ezzel a névvel.

 

Alig 50 évvel azután, hogy Ligon elhagyta Barbadost, feljegyzések vannak arról, hogy egy Mount Gilboa nevű kis birtokon rumot készítettek. Amikor Sir John Gay Alleyne birtokigazgató 1801-ben elhunyt, a tulajdonos család azzal tisztelgett szolgálatai előtt, hogy átnevezte a birtokot Mount Gay-re. Ma a Mount Gay márka büszkén hirdeti örökségét, mint a Karib-térség legrégebbi, folyamatosan működő rumfőzde.

 

Barbadoson az első "modern" (nem állami) lepárlóüzemet a West India Rum Refinery 1893-as érkezése jelentette, amelyet George Stade német mérnök épített. Ez hozta a szigetre az első folyamatos üzemű oszlopos lepárlót, amely lehetővé tette a szeszfőzde számára, hogy a sziget összes többi lepárlójának együttes termelését felülmúlja. A West Indies a megnyitását követően egy évszázadon át a barbadosi márkák elsődleges rumszállítója volt. Ma West Indies Rum Distillery néven ismert.

A legnépszerűbb barbadosi rumok jellemzően oszlopos és pot-still párlatok keverékei. Az adalékanyagoktól mentes (kivéve egy kis karamellt a színezéshez) rumok rajongói számos választási lehetőséget találnak a szigetről.

 

Barbadost ma négy rumlepárló képviseli (a „pletyka” szerint alakul még 2):

 

A West Indies Rum Distillery 2017 óta a Maison Ferrand francia szeszipari óriás tulajdonában van, amely gyakran áll szemben a sziget többi lepárlója ellen felvetett kezdeményezéssel, hogy úgynevezett ’GI’-t (Geographival Indication) szerezhessen Barbados.* Korábban leginkább arról volt ismert, hogy a Malibu márka számára könnyű rumot szállított, a lepárlóüzem most nagyobb hangsúlyt fektet a felújított vagy új pot stillekben történő, szakaszos lepárlású rum előállítására, miközben továbbra is két oszlopos lepárlót üzemeltet. A West Indies jelentős mennyiségű érlelőkészletet is elkezdett halmozni.

A Mount Gay 2014 óta a Rémy Cointreau francia szeszesital-csoport tulajdonában van. A Rémy Cointreau 1989 és 2013 között a Mount Gay márkát birtokolta, de a rumot készítő lepárlóüzemet nem; most mindkettő a tulajdonában van. A Mount Gay dupla retort lepárlót, egy kétoszlopos "Coffey" lepárlót és egy modern, többoszlopos lepárlót is üzemeltet.

A Foursquare Rum Distillery a Seale család tulajdonában van, akik régóta barbadosi nemzetiségűek. Az 1900-as évek elejétől kezdve az R.L. Seale & Co. vásárolt és érlelt rumokat, amelyet saját márkanév alatt értékesített. Az 1990-es évek közepén Sir David Seale megvásárolta a bezárt Foursquare cukorgyárat, és modern rumfőzdévé alakította át, hogy biztosítsa a folyamatos rumellátást. David fia, Richard ma a Foursquare lepárlómestere és keverőmestere. A lepárlóüzem két dupla retort lepárlót és egy oszlopos lepárlót üzemeltet. Talán mondhatjuk, hogy a Foursquare mutatja meg leginkább a barbadosi rumok igazi arcát. Richard nem csak ötször lett megválasztva (egymás után) az év rumkészítőjének, de hihetetlen patriotizmusa irigylésre méltó, és ő testesíti meg a rumok iránti igazi szeretetet.

A St. Nicholas Abbey Barbados legújabb és legkisebb lepárlóüzeme. Larry Warren műemlékvédelmi építész 2006 körül vásárolta meg a birtokot, és felújította, hogy történelmi helyszínként látogathatóvá tegye. A birtok földjén cukornádat telepített, és helyreállított egy kis cukorgyárat. A St. Nicholas Abbey 2013-ban végezte el az első lepárlást egy kis rektifikáló oszlopos, "Annabelle"-nek nevezett fazékpárlat segítségével. Az erjesztés alapanyaga a birtok cukornádjából készült nádszirup.

A West Indies Rum Distillery állítólag Barbados rumjának több mint 75 százalékát állítja elő, míg a St. Nicholas Abbey kevesebb, mint egy százalékát. A Mount Gay és a Foursquare nagyjából egyenlő arányban desztillálja a fennmaradó százalékot. Ez utóbbi kettő birtokolja jelenleg az érlelt készletek legnagyobb részét is.

 

*A GI (Földrajzi Jelzés) fontos egy olyan kategóriánál, amelynek a készítésére vonatkozó szabályozások engedékenyek és lazák. Nehéz érdemben megfogalmazni a rum jellemzőit, ha nem eredethez, alapanyaghoz és készítési eljáráshoz kötjük. (Véleményünk szerint: Minél átláthatóbb, hogy miként készíti a lepárló a rumot és hogy mi kerül a palackunkba, annál nyugodtabbak lehetünk, hogy „nincs rejtegetni való”.)