Mi jellemző a vodka hagyományos fogyasztására?
Filmekben látni, hogy a vizes pohár az a mérték, ami átlagos, legalábbis ami a tradíciókat illeti. Na, de hogy ne fussunk bele a szélsőségekbe, maradjunk inkább a tényeknél. Az vodka nem véletlenül annyira karakteres, jellegzetes és erős, mint amennyire. Tulajdonképpen arra hivatott, hogy a nehéz, zsíros ételek emésztését elősegítse, amire tényleg nagy a szükség a hagyományos szokásokat elnézve. A húsos, kovászos fogások fogyasztása esténként sem volt ritka, így aztán elkélt a szervezetnek némi támogatás. Az persze mára már a felejtés homályába vész, hogy a vodka inkább digestif, mintsem aperitif.
Van, aki a hűtést, pláne a behűtést egyáltalán nem javasolja, mondván a szobahőmérséklet a legmegfelelőbb a kortyolásra. Ekkor természetesen a tároláshoz elengedhetetlen a hűvös hely, mondjuk a hűtőszekrény rejteke. Általában akik így gondolják, egyéb kiegészítést sem ajánlanak, például jég, üdítő és más.
Ettől és a tradícióktól függetlenül, mégis az egyéni ízlés a lényeg. Minden más csak ezután következhet.
A vodka koktélalapanyagként is jó szolgálatot tehet?
Ez már ugyan nem tartozik a hagyományos vonulathoz, de igen. Kiváló eredményességgel keverhető egyéb alkoholokkal és természetesen mentes italokkal, gyümölcslevekkel, üdítőkkel.