Sokan vannak, akik időnként szívesen kóstolnak bele a szeszes italok világába. Legyen az akár egy kellemes baráti összejövetel vagy egy romantikus gyertyafényes vacsora a kedvessel, az alkoholok épp oly ínyenc élményeket jelentenek, mint a gourmet ételek. Ebben a cikkben bemutatjuk a Brugal Leyenda Rumot.
Miért éppen a rum?
A rum talán sokak számára a ritkábban fogyasztott nedűk táborát erősíti, ám ennek egyáltalán nem kell így lennie, sőt! Még A Karib-tenger kalózait sem kell nézni ahhoz a képernyőn, hogy asszociáljunk erről az ízletes italról a kalózokra, s elménkbe kússzon a gondolat, hogy ha valaminek ilyen régi híre van, s értékes kincsként szerepel a történetekben, akkor annak bizony jó oka lehet. Ha te is kalandozni vágysz, ezúttal nem a tengerek és óceánok kiszámíthatatlan hullámain, hanem békésebb vizeken, akkor érdemes adnod egy esélyt ennek a valóban izgalmas italnak, a minőségi rumnak.
Miből készül?
A rum alapja általában cukornád, illetve az annak felhasználása során keletkező melléktermék, a melasz. Jó, ha mindjárt eszünkbe véssük, hogy bizony a cukor nem hiányozhat ebből a nedűből, így eltökélt diétázók számára inkább más italokat javaslunk, amelyek széles kínálatunkban megtalálhatóak, de őszintén szólva az alkohol fogyasztása sokkal inkább szól az élvezetekről, semmint a szigorú felügyeletről, ezt érdemes mindenféleképpen mérlegelni.
Az erjesztéshez élesztőt alkalmaznak, az alkoholtartalom pedig magas, minimum 38%, maximum 54% jellemzi. Általában! Hiszen 80%-os rumról is adtak már hírt a harsonák. A lényeg, hogy ez nem üdítő, így nem is akként kell fogyasztani, különleges ízvilága pedig garantálja, hogy nem is nagyon fogod.
A rum különlegessége ugyanis, hogy fűszerek vagy gyümölcsök hozzáadásával nyeri el végleges, pikáns ízét, ami olyan páratlanná teszi. Persze itt még koránt sincs vége, hiszen az így elkészült pikáns párlatnak még érlelődnie kell a direkt erre a célra készített fahordókban, sokszor több éven át, s csak ezután kerülhetnek palackba, s onnan az üzletek valóságos vagy virtuális polcaira. Egyes fehér rumok az érlelés után még faszénen is átszűrésre kerülnek.
A típusa sem mindegy!
Például az angol rumokat sötétebb színvilág és intenzív, aromás ízek jellemzik. A spanyol stílus könnyedebb, játékosabb, ennek megfelelően édesebb és karamellásabb karakterisztika jellemző, ebbe a csoportba tartozik a Dominikai Köztársaságból származó Brugal Leyenda Rum is. A titok a gyors erjesztésben és az oszlopos lepárlóban rejlik, aminek ezeket a lágyabb ízeket köszönhetjük. A harmadik a francia típus, ami kizárólag cukornád felhasználásával készül, s benne a virágos és szárazabb jegyek dominálnak. A főbb típusok mellett fűszeres rumokat és rumlikőröket is érdemes megismernünk, kísérletezzünk kedvünkre!
A Brugal Leyenda Rum
Talán nem is lepődsz meg, ha már sokadik blogbejegyzésünket olvasod, hogy ez a rum is egy családi cég szülöttje, s ahogy már említettük, s ez mindig sejteti a magas szintű elköteleződést, s a szenvedélyt, amely az ital létrehozását támogatja.
Ez az ital valóban különleges, s érdemes tudni, hogy születése a vállalkozás 125 éves fennállásának méltó megünneplése alkalmához köthető, alkotója pedig egy nő, aki a családnál lepárló mesterként dolgozott. A Brugal Leyenda Rum legalább 8 esztendőn keresztül érlelődik sherrys fahordóban, azután, hogy a legkiválóbb és mézédes karakterű párlatokból válogatták az alapját. Ezután kerülhet a palackokba, s aztán a te asztalodra is, hogy megkezdhesd az utazásodat a páratlanul izgalmas rumkóstolás világába.