Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Aperitif és digestive italok

A digestive ital kifejezés sok ember számára ismeretlenül csenghet, talán azt is ki lehet jelenteni, hogy sajnos manapság leginkább szakértő és vendéglátós körökben ismerős ez az elnevezés. Ez azért sajnálatos, mert alkoholos italokat számos okból kifolyólag és rengeteg alkalom apropóján lehet fogyasztani, viszont az egészségre gyakorolt jótékony hatása és az egészségügyi célból történő fogyasztása kezd kikopni a köztudatból és az alkoholfogyasztási szokásokból.

Az aperitif italok

Az étkezés előtt fogyasztandó, úgynevezett aperitif italok szerencsére nem ismeretlenek a nagyközönség előtt. Ünnepi étkezéseknél, családi vagy baráti grillezéseknél, kerti partiknál jellemzően szinte mindig előkerül az étkezést megelőzően valamilyen alkoholos ital, amit étvágygerjesztés céljából fogyasztanak. Az előszeretettel fogyasztott aperitif ital kultúránként változik, a magyar asztalokra és étkezés előtt a poharakba jellemzően pálinka szokott kerülni.

Cégünk kínálatában aperitif és digestive italok széles választéka egyaránt megtalálható.

A közhiedelemmel ellentétben ezeknek az italoknak nem az az elsődleges céljuk, hogy meghozzák az étvágyat, eredetileg azért fogyasztották az emberek, mert segítségükkel fel lehet készíteni a gyomrot és az emésztőrendszert a nehéz fogásokra.

A szakirodalom részletesen kitér arra, hogy milyen étel előtt milyen aperitif italt érdemes fogyasztani. Aki szereti a tökéletességet, annak érdemes lehet ezeknek utánanéznie, azonban egy-egy családi ebéd miatt nem érdemes a könyveket bújni. Aki nem akar belemerülni a részletekbe, annak elég pusztán arra odafigyelnie, hogy olyan itallal történjen az étkezés előtti koccintás, ami minden résztvevő ízlésének megfelelő.

Kicsit haladóbb szinten már arra is oda lehet figyelni, hogy olyan ital kerüljön kiválasztásra, ami képes az ízlelőbimbókat érzékenyebbé, az ízekre fogékonyabbá tenni. Erre a célra leginkább a száraz pezsgők a legalkalmasabbak, mint például a Billecart-Salmon Blanc de Blancs.

A digestive italok

A digestive italok kifejezés és italkategória már jóval kevésbé ismert. Az ismeretlenségét jól mutatja, hogy még a magyar szakirodalomban és szakértői körökben sincs közmegegyezés arra vonatkozóan, hogyan is kellene egységesen írni. Szokás használni az eredeti, angol ,,digestive” megnevezést, annak a magyaros változatát, a ,,digestív” kifejezést, illetve a ,,digestif” formát is használják bizonyos körökben. Akármelyik formában is használnánk, vendéglátóhelyeken biztosan ismerni fogják, viszont arra fel kell készülni, hogy bizonyára meglepetés lesz számunkra egy vendégtől hallani a kifejezést.

A digestive italoknak is ugyanúgy az emésztés megkönnyítése a céljuk, mint ahogy az aperitif italoknak is elsősorban. Viszont a digestive italok nem a gyomor felkészítésével járulnak hozzá az étkezéshez, ezeket az italokat ugyanis evés után szokás fogyasztani. Általában fűszeresebb, nehéz, magas alkoholtartalmú italokat szokás étkezés után fogyasztani, de néhány higított vagy esetleg hosszabb ital is megfelelő tud lenni a célra.

Amennyiben étkezéshez keresel különleges italt, esetleg további kérdésed lenne, akkor várjuk szíves megkeresésed elérhetőségeinken.