A keserűkben rejlik az orvosság
Az eredetileg gyógyszerként fogyasztott keserűk már évszázadok óta támogatják az egészségünket. Nem véletlen, hogy nálunk, a Prémium Italnagykereskedés Online kínálatában is hatalmas választék áll rendelkezésére a kesernyés ízek kedvelőinek. Annak ellenére, hogy sokan elfintorodnak, ha a keserűre, mint ízre gondolnak, azt mindannyian tudjuk, hogy a gyógyhatású készítményeknek alapvető sajátossága. Érdekes egyébként, hogy azt, amikor az embernek a kedvelt ízei közé tartozik a keserű is, többnyire a kifinomultsággal, beérett ízléssel azonosítják.
Szeretjük vagy sem, a gyomorkeserűk bizony hatékony segítséget tudnak nyújtani egy-egy bőséges lakoma után. De nemcsak az emésztés szempontjából élvezhetjük a keserű likőrök áldásos hatásait, hanem étkezés előtt fogyasztva, étvágygerjesztőként is beválnak. Sokféle típust és márkát találhatunk a kategóriában, de az egyik - és valljuk be, méltán - legismertebb a Zwack Unicum.
Legendás ital a keserű likőrök között
Nagyon sokan ismerik a történetet, hogy hogyan köszönhetjük II. József császár és magyar királynak az elnevezést. Úgy tartják, hogy dr. Zwack, a császári udvari orvos kínálta meg Unicummal az emésztés támogatásának érdekében, mire elhangzott a szállóigévé vált mondat: “Dr. Zwack, das ist ein Unikum!”.
A történet egyébként az 1790-es évekre datálódik, így ha Unicumot kóstolunk, akkor egy legendás és különleges, hosszú múltra visszatekintő nedű zamatát tudjuk megízlelni. Természetesen az Unicumnak is többféle változata van, mi most a Riservát mutatjuk be ezek közül.
Zwack Unicum Riserva - a legjobb entrance, ha megismerkednénk a keserű likőrökkel
De vajon miért állítjuk róla, hogy ez az a keserű, amit nem érdemes kihagyni? Lássuk!
A Zwack testvérek sok éven keresztül közösen dolgoztak azon, hogy létrehozzák az Unicum Riserva prémium likőrt, amelynek már a neve is sokat sejtető. Jelentése szerint “titkos, féltve őrzött készlet”, ami arra utal, hogy valami olyan különlegességet ízlelhetünk meg, amelynek a Zwack pincészet gondosan elzárt részeihez is van némi köze. Az ital egyébként igazi szerelemgyerek, a testvérek mind beleadták a saját szenvedélyüket, az egyik oldalon a fűszerek és gyógynövények iránti lelkesedés, míg a másikon a tokaji borok iránti rajongás az, ami elvezetett a Riserva megszületéséhez.
Az Unicumba “fekete méz” és tokaji aszú is került, ami végül egy egészen páratlan ízvilágot eredményezett. Természetesen nemcsak a hozzávalók, hanem a hosszas és két különböző hordóban megvalósuló érlelés is hozzájárul a sikerhez. A nedű a Zwack pincészet 80 éves hordójában érlelődik, ahol ezen idő alatt az egyedülálló “fekete méz” - a korábbi érlelések esszenciája - a deszkákba ivódott, hogy ma megfűszerezhesse számunkra a Riservát. Ezután a Zwack borászatban megszületett 2007-es, hatputtonyos tokaji aszú házasításával végül megszületik a Zwack Unicum Riserva.
A végeredmény pedig? Egy páratlan zamatban fonódik össze egymással a fűszeres és kesernyés ízvilág, valamint a gyümölcsös jegyeket magával hozó aszú, olyan aromákat hívva életre, amelyeket feltétlenül meg kell kóstolnia mindenkinek! Sokféle fogásnak nagyszerű kísérője, de akár jéggel vagy magában fogyasztva is rendkívüli élménnyel ajándékoz meg minket.