A jamaikai rum aromái és ízei elsősorban az erjedés során keletkező szerves vegyületek, különösen az észterek és a magasabb alkoholtartalmú alkoholok, azaz a kozmaolajok magas szintjéből származnak. A vadélesztős cefrézés és a hosszú erjesztés felgyorsítja ezeknek az aromavegyületeknek a kialakulását.
Az érleletlen, magas alkoholtartalmú rumok igen népszerűek a szigeten, de a legtöbb exportált jamaikai rumot érlelik. Ez lekerekíti a keményebb kozmaolajokat, és kiegyensúlyozza az ízeket olyan – a fából származó - jegyekkel, mint a vanília és a tanninok. Azonban nem minden jamaikai rum „funkbomba”, és néhány ilyen visszafogottabb rumot különösen szeretnek.
A rumgyártás már az 1670-es években kezdődött el Jamaikában. Néhány évtizeddel később Jamaika volt Nagy-Britannia legnagyobb rumkészítő gyarmata, amíg az 1800-as évek közepén Brit Guyana át nem vette a koronát. Az 1700-as években a jamaikai rum importja hihetetlen mértékben megdrágult, és ez nagyban befolyásolta a további sorsát és megítélését Angliában és egész Európában is.
A gazdag brit kereskedők számos jamaikai birtokot uraltak. Köztük volt John Wedderburn és Thomas Plummer, akik mindketten a West India Dock-ba (a londoni Dogs-szigeten található három dokk, rakpart és raktárépület sorozata, amelyek a brit Nyugat-Indiából származó áruk behozatalára és a brit Nyugat-Indiába irányuló áruk és esetenként utasok kivitelére épültek, és amelyek közül az első 1802-ben nyílt meg) fektettek be.
A jamaikai rum Németországban is népszerű volt. Az 1800-as évek végén Németországban magas adót vetettek ki az importált szeszes italokra, köztük a jamaikai rumra is. Az adók megkerülése érdekében a német kereskedők elkezdték felvásárolni a legkarakteresebb („legerősebb ízű”) jamaicai rumokat, amelyeket semleges szesszel hígítottak. Egy kis mennyiségű jamaikai rumot így eléggé ki lehetett nyújtani. Ezt a hamis jamaikai rumot Rum Verschnittnek vagy Inlanderrumnak is nevezték, és még ma is gyártják. Sok olyan Magyarországon ismert rumaroma és cukrásziparban a mai napig használt rumhelyettesítő megtalálható, amelyek a jamaikai „funky” rumok ízvilágát szeretnék utánozni.
Látva az erősen ízesített rumok iránti keresletet, néhány jamaicai lepárlóüzem elkezdett magas észtertartalmú rumok lepárlására specializálódni. Az ilyen rumokat kizárólag keverésre szánták, nem pedig közvetlen fogyasztásra. Ezeket a rumokat kontinentális rumnak is nevezték, mivel az európai piacokra, például Németországba szánták őket. Bár a legtöbbet keverékekben használják, néhány példa van a tiszta, magas észtertartalmú rumokra is, mint például a Hampden DOK és a Long Pond TECC.
Ma a jamaicai rumipar két nagy vállalatból és két kisebb független lepárlóból áll. Összesen hat lepárlóüzem állít elő rumot.
A legismertebb jamaikai gyártó a Campari tulajdonában lévő J. Wray & Nephew. Két lepárlóüzemet üzemeltet: Appleton Estate és New Yarmouth. Az Appleton 1749 óta létezik, és világszerte ismert a névadó rumjáról. A New Yarmouth-ról sokkal kevesebbet tudunk; nagyon kevés reklámot kap, és nagyon kevés látogatót engedtek be oda.
A másik nagy jamaicai rumgyártó a National Rums of Jamaica, amely a Long Pond és a Clarendon lepárlóüzemeket üzemelteti. A vállalat a jamaicai kormány, a Demerara Distillers Ltd. és a West Indies Rum Distillery hármas társulása. A National Rums of Jamaica a Monymusk márka mellett jelentős mennyiségű ömlesztett (bulk) rumot is értékesít.
A Hampden Estate helyi tulajdonban van, és 1753 körül kezdett rumot készíteni. Jól ismert Pot Still lepárlást alkalmaznak, és ismertek a magas észtertartalmú rumjaikról. A Hampden 2009-ig csak érleletlen rumot értékesített ömlesztve, de ma már saját márkaneve alatt érleli és árusítja a rumot.
A Worthy Park Estate a másik helyi tulajdonú lepárlóüzem. A birtok 1670-ben épült, a jelenlegi lepárlóüzemet azonban 2005-ben építették. Az egylépcsős lepárlóbójukból készül a különösen felismerhető jamaicai rum, amely számos keverékben és a birtok saját márkájában is megtalálható. A Worthy Park egy cukorgyárat is üzemeltet, amely melasszal látja el a lepárlóüzemet. A szigeten ez az egyetlen olyan lepárló, amely „Farm-to-Bottle”; azaz ültetvénytől a palackig minden a saját kezük alatt megy végig.
A jamaicai rum múltja és jelene sokkal több, mint amennyire itt megvannak ítélve.