A tequila hosszú múltra tekinthet vissza
Ez az isteni nedű nagyon régóta ismert, és készítése, története egyértelműen Mexikóhoz kapcsolódik. A Jalisco állambeli Tequila város volt az eredeti névadója, az elkészítéséhez pedig a kék agavét használják fel.
Utóbbinak érdekessége, hogy kifejezetten hosszú idő elteltével szüretelik, ami nyolc, de akár tizenkét évet is jelenthet. Erre a türelmes várakozásra azért van szükség, mert ekkorra lesz megfelelő a benne található cukor mennyisége ahhoz, hogy finom tequila készülhessen belőle.
A növény közepét, a "piña"-t kézzel kell kiszedni a növényből, de nemcsak a begyűjtéshez szükséges az aprólékos munka, hanem a gyártás is tradíciók szerint valósul meg. Az összeszedett "piña"-kat ugyanis ezután vagy hagyományos kemence vagy a modern megoldásnak számító autokláv segítségével hőhatásnak vetik alá, aminek során a keményítőből cukrot nyernek.
A sütést követően összetörik, majd préselik a növényi részeket, így kapják a "mosto"-t, ami finom édes. A cukorból élesztővel nyernek alkoholt, amihez fermentálásra van szükség. Ezután kétszeres desztillálás következik, amihez rézből vagy acélból gyártott edényeket alkalmaznak.
A folyamat végén tiszta, megfelelő alkoholt tartalmazó nedűt kapnak, ami tölgyfahordós érlelés során nyeri el végleges zamatát.
A tequilának többféle fajtája is van
A típusok elsősorban az érleléstől függően változnak, például a Blanco, illetve Silver változatok vagy egyáltalán nem, vagy csak kifejezetten kevés időre kerülnek hordóba. Ezeknek éppen emiatt a tisztaság a legfőbb erényük, és bennük az agavé saját aromái fognak dominálni.
A többi tequila viszont már nem marad ki az érlelésből, csak a folyamat hossza különbözik náluk. A Reposado maximum egy évet tölt a hordókban, de akadnak két hónapos érlelést kapott fajtái is. Az Añejo egy és három év közötti időtartamot érlelődik, míg az Extra Añejo ennél is hosszabban időzik a tölgyfahordókban. Minél tovább voltak érlelve, annál sötétebb szín jellemzi ezeket az italokat.
Mitől különleges a Tequila 123 Dos Organic Reposado?
A Tequila 123 Dos Organic Reposado egyediségét elsősorban abban találjuk meg, hogy valódi bioitalt köszönthetünk a személyében. Az elkészítéséhez felhasznált agave ugyanis ökológiai gazdaságban, fenntartható körülmények között nevelődik, azaz valóban tiszta, szennyeződésektől, káros anyagoktól mentes növényi alapja van.
Gyártása során ötvöződnek a modern és a tradicionális elemek, amelyek végül egy igazán intenzív, aromákban gazdag nedűt eredményeznek. Ennek természetesen fontos alapja az, hogy nem marad ki a tölgyfahordós érlelés, hiszen hat hónapon keresztül pihen a fehér hordókban.
Már az illatával is képes ámulatba ejteni, hiszen igencsak gazdag jegyei összetett, ugyanakkor harmonikus aromákkal fémjelzett. Ha odafigyelünk, felfedezhetjük benne az agavé mellett a diós, vaníliás, fűszeres, sőt, citromos és gyümölcsös jegyeket is.
Az íz sem okoz csalódást, az ital ebben is hozza azt, amit az illatával ígért. A karamell és vanília, az édes és citrusos jegyek fantasztikusan kiegészítik egymást. Igazán jól illik webáruházunk válogatott kínálatába, ahol kitüntetett helyet kapnak a prémium italkülönlegességek.