Kezdjük a whiskey fajták felvonultatását a gyökereknél!
Viszályt szító téma szakmai berkekben, hogy tulajdonképpen kitől is származtathatóak le a nedű különböző variációi? Ezen elgondolás alapja, hogy egy tőről fakad minden. Ha ez igaz lehet, akkor meglehet az ősök a skótok vagy az írek. Vélhetően van igazság ebben a felvetésben. Biztos, hogy inspirációként szolgáltak a többi fajta létrejöttéhez. Erről konkrét bizonyítékok is rendelkezésre állnak. Amerikába eleve a bevándorló skótok és írek vitték a whisky szeretetét, meg persze az ősi, családi hagyományokon nyugvó recepteket, amiket aztán az ottani éghajlati, természeti adottságokhoz igazítottak nem kis sikerrel. A japánok sem saját kútfőből indultak el, aztán amikor már megvolt a kezdet, utána kialakították azt az ízvilágot, ami kizárólag rájuk jellemző. Viszont a tudást hazavivő japán fiatalember Skóciában kereste fel az üstöket, hogy megtanulja a mesterektől a mikénteket.
A kanadai variáns is említésre, valamint kortyolásra méltó a fentieken túl. Ám ami talán még a felsorolásnál is fontosabb, hogy tényleg mindegyik alternatíva jellegzetes, és bár egymásból táplálkozhatnak, mégis teljesen különállóak.
A whiskey fajták megversenyeztethetők?
Mindenből fabrikálható verseny, viszont értelme nincsen, végül úgyis az egyéni ízlés a döntő.