Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Egyszerű alapanyagok, különleges eredmény, avagy miből készül a rum

Sokak kedvenc itala, ennek ellenére csak nagyon kevesen tudják, hogy valójában miből készül a rum. A szóban forgó ital egy lepárolt, égetett szesz, amit a nádcukorgyártásból fennmaradt melaszból vagy a cukornád levéből készítenek. A cukornád melaszát vízzel felhígítják, majd önerjedéssel erjedni hagyják és ledesztillálják. Fontos, hogy az erjedéshez nem használnak élesztőt. A rumhoz hasonló cukornádszirupból erjesztett italok már az ókorban is megjelentek, feltehetően Indiában és Kínában terjedtek el. A legelső tényleges rumlepárlás a Karib-térségben történt a XVII. században.

A rum készítés folyamata

A legjobb minőségű rumok készítéséhez kizárólag a cukornád melaszát használják, de készítenek rumot úgy is, hogy a cukornád egyéb anyagait is felhasználják, például a cukornád leválasztásakor keletkező habot is. Az alapanyagokat körülbelül három napig erjesztik, majd az erjesztett cefrét a lehető leggyorsabban desztillálni kell, mert nagyon gyorsan képes megsavanyodni.

A desztillálás után még nagyon alacsony a folyadék alkoholtartalma, ezért ismételten lepárolják, a folyamat végén pedig megszületik a tényleges rum, ami már 70-75%-os alkoholtartalommal rendelkezik. Ahhoz, hogy a rum elnyerje megfelelő színét, hordóban kell állnia egy darabig. Körülbelül három napig érlelik tölgyfahordóban, ez idő alatt az alkoholtartalma lecsökken 37,5-60%-ra. Bevett szokás, hogy a rum aromáját különböző levél, fahéj vagy ananászlé hozzáadásával javítják.

Nagy melegben könnyen hajlamos lehet a kierjedt cefrében található alkohol az ecetsav-fermentumnak köszönhetően ecetsavvá változni. Ebből az ecetsavból lepárlás során ecetér lesz. Ez az ecetér kis mennyiségben fokozni tudja a rum minőségét, ugyanis kellemes aromával ruházza fel. Viszont nagy mennyiségben már negatívan hat, a rum ízét és illatát is elrontja. Fontos tulajdonsága az ecetérnek, hogy ez párlódik le a leghamarabb, ezért ezt külön szokás gyűjteni.

A modern desztillálási technikáknak, a blendelésnek és a fűszerezésnek köszönhetően többféle rumkategóriával is lehet találkozni. A legegyszerűbb osztályozás szerint ötféle rum kategória létezik: fehér, gold, sötét, érlelt és fűszerezett. Cégünk kínálatában mindegyik kategória megtalálható, biztosan találsz az ízlésednek megfelelőt.

Zacapa: mitől különleges, miből készül ez a rum?

A különleges Zacapa rum származási helye Guatemala. A speciális ízvilágát egyrészt annak köszönheti, hogy az alapja a cukornádméz. Másrészt, hogy az erjedés alatt adott mennyiségben cukornedvet és cukornádat adnak a folyadékhoz. A raktározása hosszabb ideig tart, így az íze kevésbé lesz nyers. Érdekessége még, hogy lepárlása a tengerszint magasságában történik, viszont az érlelése már 2300 méterrel a tengerszint felett.

Nem ritka a hamisítás

A kereskedelemben megtalálható rumok egy része hamisított, nem a szokásos módon készül. A finomabb rumutánzatokat úgy készítik, hogy némi eredeti rumot összekevernek szesszel és vízzel. Majd addig párolják, amíg alkoholtartalma megközelíti a valódi rum szesztartalmát. Lehet találkozni mesterséges rumokkal is, amelyek legfeljebb minimális mennyiségben tartalmaznak rumot. A legtöbb esetben ezek rum alkohol, víz és rumolaj keverékei. Valódi rum esetében a festés cukor couleurrel és tinktúrákkal történik.

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a rum, esetleg további kérdésed lenne, nyugodtan keress minket elérhetőségeinken.

Tartalomhoz tartozó címkék: rum rum ára