Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Akashi White Oak Red Blended Whisky – egy japán különlegesség az ínyenceknek

Akashi White Oak Red Blended Whisky – egy japán különlegesség az ínyenceknek

Az Akashi White Oak Red Blended Whisky nem születhetett volna meg a Fehér Tölgy lepárló nélkül, amit az Eigashimának köszönhetünk. Ez a páratlan whisky azoknak lesz a kedvére, akik nem vetik meg a füstös jegyeket.

Akashi White Oak Red Blended Whisky

Mivel egyáltalán nem egysíkú italról van szó, ezért számos egyéb aromával összeállva valósítja meg a maga különleges harmóniáját. Kiérezni belőle a finom gyümölcsök lágyságát, mint amilyen az őszibarack és a szőlő, de felfedezhetjük benne a vaníliát, csokoládét és a fás, mandulás zamatokat is.

Amennyiben egy kellemes, sokrétű whiskyre vágyunk egy hosszú és nehéz munkanap végén, akkor kitűnő választásnak bizonyul. Ugyanakkor társaságba is jó ötlet, akár ajándékként is magunkkal vinni, mindenki örömére, mivel ez egy könnyen fogyasztható nedű.

 

Az Akashi White Oak Red Blended Whisky története

Az Akashi White Oak Red Blended Whisky a nevében hordozza származását: White Oak Distilleryben készül, méghozzá az Akashi nevű városban. A már említett Eigashima Shuzo nevet viselő vállalkozás alapította a White Oak, azaz Fehér Tölgy lepárlót, ami ettől kezdve sikerrel gyártott olyan tradicionális japán italokat, mint amilyen a sake, valamint a shochu.

Whisky készítésébe azonban csak azután fogtak, hogy elfoglalták új birtokukat, a Fehér Tölgy lepárlót. Érdekesség, hogy korlátozott mennyiségben érhető csak el az Akashi whisky, ugyanis minden egyes esztendőben mindössze egy hónapon keresztül dolgoznak benne. Ez természetesen csak még keresettebbé teszi ezt a varázslatos nedűt.

Nomen est omen” – ahogy ez már eddig is kiderült, ezért fontos, hogy a név magyarázatából ne hagyjuk ki a Blended kifejezést sem. Ez a típus azt jelöli a Japánban gyártott whiskyk esetében, hogy nem kizárólag malátából, hanem melasz felhasználásával is készítik, ez pedig az európai szabályzat alapján ki is zárja az italt a whiskyk sorából. Itt jön a képbe azonban az a tény, hogy az exportálásra gyártott változat kicsit másképp készül el, kizárólag gabona- és malátawhisky keverékét tartalmazza.

 

Whisky és whisky sem egyforma?

A whiskyk esetében az elkészítési mód alapvetően megegyezik. Mindegyik változat alapja a gabona, amit előbb erjesztenek, majd lepárolnak, s ezután következhet az érlelés, természetesen tölgyfahordókban, a maximális zamat kedvéért. Azt már látjuk a cikkből, hogy a prémiumminőségű italok Japánból is származhatnak, s persze köztudott az is, hogy Skócia és Írország is abszolút szülőhonja ennek a nemes nedűnek. Emellett még Amerikából és Kanadából is érkezhet a whisky, ami a poharunkba kerül, s ezzel aztán be is zárul a kör.

Talán szűkösnek érezzük a határokat, de elnézve a hatalmas és igazán izgalmas kínálatot, azonnal látni, s némi kalandvágy esetén természetesen tapasztalni is fogjuk, hogy változatosságban e téren sincs hiány.

 

Minden whisky egyedi!

Hiába az azonos elkészítés, valamint az egyforma alapok, mégis azt kell mondanunk, hogy ahány whisky, annyiféle! Eleve többféle gabona is kiindulási alapként szolgálhat, hiszen ott az árpa, a búza, a rozs, a maláta, no és persze a kukorica is. Ehhez járul pluszban az, hogy minden márka törekszik a saját egyéniségének megtalálására, az egyediség kifejezésére.

Emiatt aztán a whiskyket összehasonlítani egy bizonyos ponton túl badarságnak is tűnhet – pedig nem az: ha szeretnénk, akár kóstolót is rendezhetünk néhány különböző márka kínálatából. Garantált, hogy valódi gourmet élményeket fogunk szerezni közben, miközben az ízlelésünket is fejleszthetjük.