A besorolást egyetlen információ segítheti, a japán cseppek eredetije a XX. század skót whisky-je, tehát a távol-keleti variáció hasonlóságot mutat a skóciai őssel.
Melyek a legismertebb whiskey fajták?
Az aranybarna nedű cseppjeinek kategorizálása nem egyszerű feladat. Nem azért, mert nehezen beazonosíthatóak az egyes típusok. Pusztán azért, mert nincsen egységes konszenzus a témában. Vagyis általános fajták, amik minden egyes nemzetnél ugyanazokat a variációkat jelölik, jelentik, nem léteznek. A keveredés olyannyira nagy lehet, hogy ugyanazon elnevezések nemzetenként merőben eltérő típusokat is takarhatnak. Miközben lényegében azonos verziók teljesen más névvel is futhatnak a köztudatban, na meg a piacon. A fentiek ismeretében logikusan következik a kérdés: akkor mitől válhat karakteressé egy-egy variáns? Ha már egyszer az elnevezésekre nem annyira lehet hagyatkozni.
A földrajzi eredeten túl, a cefre összetétele, a lepárlás módja, illetve az érleléshez használt hordók milyensége is megkülönbözteti egymástól az egyes fajtákat. A blended azaz kevert az egyetlen, általános értelemben alkalmazott típusmegjelölés. Az előállításának az esszenciája, hogy valamilyen, tradicionális whiskey fajtát, szeszfinomítóban készült, többé-kevésbé jellegtelen gabona whiskey-vel vagy finomszesszel összekevernek. Az ízvilágra ilyen módon a hagyományos ital gyakorol hatást, míg eközben a keverék térfogatának csupán csak kisebb hányadát alkotja.