A francia konyak márkák legendája
A konyak gyökerei egy Cognac vidéki 16. századi lovaglegendáig nyúlnak vissza. A lovag a történet szerint attól félt, hogy a pokolban kétszer is megégetik, amiért megölte hűtlen feleségét, és amiért ugyanezt tette a nő szeretőjével. Ezért úgy döntött, hogy kétszer megégeti a borát, majd eltárolja a pincében. Néhány évvel később a lovag még mindig élt, és hogy stílusosan megünnepelje, vendégséget hívott és felbontotta ezeket a borokat. Az ital és a készítésének módja villámgyorsan terjedt, és rövidesen mindenki alkalmazta a módszert, hogy silány, savas borát elsőrangú konyakká változtassa.
A konyak elnevezés a brandy szinonimájává vált, 1909-ben azonban a franciák bejelentették, hogy a cognac megnevezés kizárólag azon italokra használható, amelyek Cognac városában vagy annak közvetlen környékén készülnek.
A konyak készítése
A felhasznált alapanyagok sem lehetnek akármilyenek, csupán kilenc fehér szőlőfajta alkalmazása engedélyezett. További szigorú kritérium, hogy a felhasznált gyümölcs 90%-át három savas, borhoz nem használatos szőlőnek kell kitennie: Ugni Blanc, Folle Blanche és Colombard.
Az első lepárlást követően az ital alkoholtartalma 28-32%, a második lepárlás után pedig már 60-72%. Az így kapott folyadékot minimum két évig érlelik tölgyfahordókban. Az érlelés alatt a levegővel való érintkezés következtében az alkoholtartalom csökken, a tölgyfahordó pedig megszínezi az italt.
A francia konyak márkák osztályozása
A konyakok osztályozása 0-tól 10-ig terjedő skálán történik, és ahogy öregszenek, úgy kapnak egyre magasabb minősítést. Érdekesség, hogy amíg az ital nem éri el a Compte 2-es osztályzatot, azaz a VS vagy háromcsillagos jelzést, addig nem kerülhet forgalomba. Ahhoz pedig, hogy ezt az értékelést megkapja, el kell érnie a 30 hónapos kort.
A cégünk kínálatában is megtalálható Napoléon, XO, Extra, Vieux, Vieille Réserve címkéjű konyakokban a párlat legfiatalabb alkotóeleme is legalább Compte 6 korú.
A leghíresebb francia konyak márkák
A Delamain egy igazi történelmi és elegáns francia konyak márka. A kezdetektől napjainkig csak 10 évnél idősebb Grande Champagne-i alkohol kerül a palackokba. A Delamain Pale and Dry egy virágos, gyümölcsös, roppant kifinomult, hosszú konyak.
A Courvoisier VS Cognac gazdag és jellegzetes ízzel kényezteti a fogyasztóját. A Courvoisier Exclusif VSOP ízében pedig minden egyes korty után érezni a kandírozott gyümölcs, a szarvasgomba és az olajos magvak egyvelegét.
Azt gondolom, a Hennessy-t senkinek nem kell bemutatni. A konyakvilágban betöltött szerepe visszanyúlik egészen a francia forradalomig. A palackjaikban gazdag és kiváló szerkezetű konyakokat lehet találni. A Hennessy VS egy érett, hagyományos, ízletes és meleg ital, az ízében és az illatában is dominál a szőlő. A Hennessy XO egy gazdag és hosszú konyak, ennek ellenére egyáltalán nem nehéz.
Amennyiben felkeltette érdeklődésedet valamelyik konyakunk, esetleg kérdésed lenne, várjuk szíves megkeresésed elérhetőségeinken.