Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A rum osztályozhatatlanul egyedi

Sokan szeretik mintegy kiindulási alapként használni az egyes alkoholcsoportosításokat, de a rum rajongóinak erről le kell mondaniuk. Az ok roppantul egyszerű: a világhírnévre számot tartó nedű osztályozhatatlan, lévén nem esik egységes szabályozás alá a gyártása. De éppen ez a kuszaságnak tűnő mozzanat garantálja az izgalmakat.

 

Ha nincs besorolás, akkor miért létezik fehér, fekete rum?

A kérdés jogos és logikus. Attól még, hogy hivatalos, mindenki által elfogadottnak és követendőnek ítélt csoportosítás nem létezik, nem azt jelenti, hogy nincsenek próbálkozások a rum kategorizálására. A spanyolok például kialakították a maguk rendszerét, amit a világ megannyi pontján követnek vagy legalábbis ismernek. Ezen belül létezik tehát a fehér vagy éppen fekete, mint skatulya.

Ettől függetlenül olyan elgondolás nincsen, ami egységesítené az egyes fajtákat. Ez mondjuk nem meglepő, hiszen a rumgyártás körülményei és a végeredmény tulajdonságai olyan nagymértékben eltérnek egymástól, hogy esélytelen őket közös nevezőre hozni. Miként is lehetne keresztmetszetet találni az egyes halmazok termékei között, amikor az érlelés ideje, a végtermék alkoholtartalma vagy éppen a felhasznált alapanyagok milyensége nem egyezik? Ha az alap paraméterek azonosak lennének, akkor nyilván könnyedén ki lehetne találni egy komplexebb látásmódot. Így, azonban maradnak az ezerarcú típusok, amiket érdemes végigkóstolni. A saját ízlés ezután úgyis megalkotja a maga címkéit.

rum önmagában vagy keverve fogyasztandó?

Ízlés kérdése, a legjobb tehát a kóstolgatás. Az egyéni tapasztalatnál nincs jobb tanácsadó.

Tartalomhoz tartozó címkék: rum rum ára