Ha nincs besorolás, akkor miért létezik fehér, fekete rum?
A kérdés jogos és logikus. Attól még, hogy hivatalos, mindenki által elfogadottnak és követendőnek ítélt csoportosítás nem létezik, nem azt jelenti, hogy nincsenek próbálkozások a rum kategorizálására. A spanyolok például kialakították a maguk rendszerét, amit a világ megannyi pontján követnek vagy legalábbis ismernek. Ezen belül létezik tehát a fehér vagy éppen fekete, mint skatulya.
Ettől függetlenül olyan elgondolás nincsen, ami egységesítené az egyes fajtákat. Ez mondjuk nem meglepő, hiszen a rumgyártás körülményei és a végeredmény tulajdonságai olyan nagymértékben eltérnek egymástól, hogy esélytelen őket közös nevezőre hozni. Miként is lehetne keresztmetszetet találni az egyes halmazok termékei között, amikor az érlelés ideje, a végtermék alkoholtartalma vagy éppen a felhasznált alapanyagok milyensége nem egyezik? Ha az alap paraméterek azonosak lennének, akkor nyilván könnyedén ki lehetne találni egy komplexebb látásmódot. Így, azonban maradnak az ezerarcú típusok, amiket érdemes végigkóstolni. A saját ízlés ezután úgyis megalkotja a maga címkéit.
A rum önmagában vagy keverve fogyasztandó?
Ízlés kérdése, a legjobb tehát a kóstolgatás. Az egyéni tapasztalatnál nincs jobb tanácsadó.