Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A brandy minden cseppje aranyat ér

A szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával készített égetett szesz, vagyis a brandy, fahordós érlelés után kerül palackozásra. 

Bár kár lenne a fogyasztás szempontjából általánosítani, viszont igaz, hogy többnyire étkezés után javasolják a kortyolását a hozzáértők, ugyanis nagymértékben megkönnyítheti az emésztési folyamatok problémamentes lezajlását. Egyik leghíresebb fajtája a francia cognac. Ez az a terület, ami keresztelők tekintetében számtalan félreértésre ad okot, mivel a borpárlatokat előszeretettel nevezik kis hazánkban konyaknak.

Ám a cognac épp eredetvédelem alá esik, azaz nem minden ilyen ital viselheti ezt a címkét, így az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban is csak tölgyfa hordós érlelésű, szőlőmustból készített termék címkéjén szerepelhet a brandy felirat. A borpárlatok történelme évszázadokkal ezelőtti időkre nyúlik vissza. Az első, szeszfőzéssel összefüggő feljegyzések a XII. század Itáliájából származnak. Az élvezeti értékük kezdetben abszolút nem volt kiemelkedő, sőt.

Az égetett szeszeket gyógynövényekkel vegyítve leginkább csak az orvoslásban alkalmazták. Ahogy azonban a technológia fejlődött, úgy jöttek létre mind ízletesebb variációk, amik aztán széles körben elterjedtek, és nemcsak a doktorok patikájának háza táján. Az igazán nagy volumenű áttörést a lepárló oszlopok XIX. századi megjelenése hozta, hiszen rövid idő alatt tiszta és magas alkoholtartalmú nedű előállítása vált így lehetővé. A brandy és a borpárlat az Uniós szabályozások fényében nem egymás szinonimái, ráadásul egyes gyümölcslikőrök is viselhetik a brandy utótagot. Mindenesetre, ha Önnek ez az ital a valódi alkoholélményt testesíti meg, akkor nálunk prémium minőségű variációk közül válogathat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Brandy Brandy ital