Jó, nyilván a hétköznapi fogyasztás szintjén nem dől össze a világ, ha ilyesfajta tévedésre kerül a sor. De azért mégis jó cél kibogozni az összegubancolódott szálakat.
Akkor most mikor brandy a brandy?
A borpárlat égetett szesz, ami szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával készül. Jellegzetessége a borostyános színe és a nem mindennapi zamata, amit a tölgyfahordós érlelésnek köszönhet. Az érlelés ideje nem években, sokkalta inkább évtizedekben mérendő, ha prémiumminőségű nedűről beszélünk.
A borpárlatok elnevezését általában a származási hely befolyásolja. Így aztán nem meglepő, hogy az egyik legnépszerűbb típus, a Cognac egy nyugat-franciaországi településről kapta a keresztelőjét.
Szóval nagyon leegyszerűsítve, a konyak, mint megnevezés és egyben jelző, eredetvédelem alá esik. Tehát bármilyen borpárlat nem nyerheti el ezt a címet.
Azonban az nem jelent automatikusan minőségjelzést, hogy az adott ital milyen néven kerül forgalomba. Kár lenne beskatulyázni a borpárlatokat és azt mondani, hogy kizárólag a Cognac vagy mondjuk az Armagnac az, ami prémiumkategóriás.
Mitől függ a brandy minősége?
Az érlelési évek száma azon adat, ami bizony komoly jelentőséggel bír. Minél tovább ringatóztak a borostyánszínű cseppek a tölgyfahordó ölelésében, annál ízletesebb és minőségibb brandy születik. A hivatalos kategorizálás alapja is ez.