Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A brandy konyak vagy mégsem?

A brandy megnevezése körüli félreértelmezések száma, ha nem is végtelen, de azért egynél jóval több. Merthogy a köztudatban az érlelt borpárlatok legtöbbször konyakként definiálódnak. Pedig ez így, ebben a formában nem helyes.

Jó, nyilván a hétköznapi fogyasztás szintjén nem dől össze a világ, ha ilyesfajta tévedésre kerül a sor. De azért mégis jó cél kibogozni az összegubancolódott szálakat.

Akkor most mikor brandy a brandy?

A borpárlat égetett szesz, ami szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával készül. Jellegzetessége a borostyános színe és a nem mindennapi zamata, amit a tölgyfahordós érlelésnek köszönhet. Az érlelés ideje nem években, sokkalta inkább évtizedekben mérendő, ha prémiumminőségű nedűről beszélünk.

A borpárlatok elnevezését általában a származási hely befolyásolja. Így aztán nem meglepő, hogy az egyik legnépszerűbb típus, a Cognac egy nyugat-franciaországi településről kapta a keresztelőjét.

Szóval nagyon leegyszerűsítve, a konyak, mint megnevezés és egyben jelző, eredetvédelem alá esik. Tehát bármilyen borpárlat nem nyerheti el ezt a címet.

Azonban az nem jelent automatikusan minőségjelzést, hogy az adott ital milyen néven kerül forgalomba. Kár lenne beskatulyázni a borpárlatokat és azt mondani, hogy kizárólag a Cognac vagy mondjuk az Armagnac az, ami prémiumkategóriás.

Mitől függ a brandy minősége?

Az érlelési évek száma azon adat, ami bizony komoly jelentőséggel bír. Minél tovább ringatóztak a borostyánszínű cseppek a tölgyfahordó ölelésében, annál ízletesebb és minőségibb brandy születik. A hivatalos kategorizálás alapja is ez.

Tartalomhoz tartozó címkék: Brandy Brandy ital