Az összetevői között szerepel a fahéj, a koriander, a keserű narancshéj, a szegfűszeg, a bodzavirág és még sok más. Alkoholtartalma 16-18%. Beszélhetünk édesített és édesítetlen vagy száraz vermutról, utóbbinak kesernyés íze van. 3 féle változatát különböztetjük meg, extra száraz, fehér száraz és édes vörös. A száraz verziók főként koktélok alapanyagaiként szolgálnak.
Az édes vermutot az olasz jelzővel is szokták azonosítani. Mind az édes, mind a fehér kedvelt aperitif, az italt ilyenkor magában isszák. Hogyan használhatja másképpen? A konyhában gyakran fehérbor helyett alkalmazzák, a hölgyek kedvelt aperitifje és gyakori koktél alapanyag is. Milyen koktélokat készíthet belőle? A martini elődje a vermutoktél volt, amely az 1800-as években megjelent, hűtött vermut volt citromhéjjal díszítve. Ma a szárazabb martini a divat, amelybe a vermut mellé gin vagy vodka is kerül.
Egyéb kedvelt koktélok, amelyeknek ez a nedű az egyik alapanyaga, a Bronx (gin, édes és száraz vermut, narancslé hozzávalókkal), Manhattan koktél (whisky, édes vermut és Angostura keserűvel), Negroni (gin, édes vermut és Campari), El presidente (rum, curacao, vermut). Milyen márkák közül választhat a hazai kínálatban? Ha ezen ital mellett dönt, akkor például a Martini, a Siderit, a Lustau, a Miro, a Siset, a Caldirola, a Cinzano, a Garrone nevek termékei között keresgélhet.