Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Só – tequila – citrom

A tequila égetett szesz, amely Mexikóban készül a kék agávé cukorban gazdag tövéből. Nevét Tequila településről kapta, és Mexikó nemzeti italának számít. Az alkoholtartalma 38-40% között mozoghat, de 35-55%-os alkoholtartalommal gyártható és forgalmazható. 

Ugyanakkor Tequila névvel kizárólag azon ital illethető, amely Mexikóban készül. Összetevők alapján kétféle változata létezik, a 100%-ban agávéból készült és a más cukorforrást is tartalmazó. Érlelése szerint megkülönböztethetünk fehér (ezüst), fiatal (arany), pihentetett, legalább 1 évig érlelt, és sokáig, de minimum 3 évig érlelt tequila-kat. Az utóbbi 3 tölgyfahordóban érlelődik.

Az italt különféleképpen ízesíthetik, pl. karamellel, tölgyfakivonattal. Mit érdemes tudnia a fogyasztásáról? Mexikóban tisztán isszák, mindenféle kísérő nélkül. Ezzel ellentétben, nálunk sóval és citrommal vagy lime-al fogyasztva terjedt el. Ha ezt kipróbálná, akkor a menete a következő: először a kezére szórt sót kell lenyalnia, majd hajtsa fel a pohara tartalmát, végül egyen meg egy szelet citromot/lime-ot!

Ez a módszer arra szolgál, hogy az esetleges kellemetlen utóízt semlegesítse. Érdemes még tudnia, hogy ha gold tequilát választott, akkor só és lime helyett, fahéjat és narancsszeletet érdemes kísérőként alkalmaznia. Milyen márkák közül válogathat? Rengetegféle tequila van a hazai kínálatban, mint az Espolon, Corralejo, José Cuervo, Patron, Olmeca, Sierra, Aha Toro, Calle, és ezeken belül is a már említett változatok közül, mint a gold, a silver, a reposado (pihentetett) vagy az anejo (érlelt).

Tartalomhoz tartozó címkék: tequila tequila ár