Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Single malt whisky - Az ital, amely nem házasodik

Az égetett szeszek legvagányabb képviselője, az ezerarcú whisky. Sokféle eljárással készülhet, többféle gabona felhasználásával. Általában tölgyfahordóban érlelik. Tudj meg többet az egyik legtisztább képviselőjéről, a single malt whiskyről!

Mi a whisky pontosan?
 
Gabona erjesztésével és lepárlásával nyerik az italt, amelyet tölgyfahordóban érlelnek. Általában árpából, árpamalátából, kukoricából, búzából, rozsból vagy rozsmalátából készül. Minden whisky, kivéve a malátawhisky, vegyes gabonapárlat. A fajták besorolása több szempont alapján történhet. Számít a lepárlás módja, a cefre összetétele is, de a földrajzi származás és a hordó típusa is. Skóciában, Írországban, Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban is nagy hagyománya van a whiskygyártásnak.
 
A 19. század előtt a whiskyt nem érlelték, a fahordóban történő érlelési eljárás csak a 20. században vált általánossá. Az Amerikai Egyesült Államokban még ma is készítenek érlelés nélkül whiskyt, az Európai Unióban azonban csak az a párlat lehet whisky vagy ír dialektussal whiskey, amit legalább három évig fahordóban érleltek.
 
Ismerd meg a single malt whiskyt!
 
A malt whisky, azaz malátawhisky malátázott árpából készül. A legkiválóbb malátawhiskyk Skóciában, Írországban és Japánban készülnek. A whiskyk szinglije, azaz a single malt whisky olyan malátawhisky, amelyet nem házasítanak más lepárlók malátawhiskyjével vagy más gabonawhiskyvel. Ez a whiskyfajta egyetlen lepárlóból származik, ugyanakkor ennek a lepárlónak más malátawhiskyjével keverhető. Ezek az italok lehetnek különböző korúak; ilyenkor a single malt címkéjén a legfiatalabb whisky korát kell jelölni. A keveréssel azonban nem változhat meg a minőség, és így szeretnék csökkenteni a jellegbeli ingadozást.
A single malt whisky általában annak a lepárlónak a nevét viseli, ahol készült, mivel házasítatlansága révén kiemelkedően jellemzi az adott lepárlóhelyet.
 
Skóciában készül a legtöbb fajta
Mondhatjuk úgy is, hogy Skócia a single malt whisky hazája. Hat régióban közel százféle single maltot készítenek. Speyside, Campbeltown, Highland, Islay, Lowland, Islands whiskyrégióban készítenek házasítatlan malátawhiskyt.
Skócián kívül is készül single malt whisky. Kanadában egy lepárlóhelyen állítják elő, ez a Glen Breton Single Malt Whisky. Indiában is van néhány lepárló, azonban piacra eddig csak egyfajta került, az Amrut Indian Single Malt Whisky.
 
Így idd - Tippjeink
 
Vannak, akik valamilyen üdítőitallal keverik a whiskyt. Mi azonban azt javasoljuk, hogy a single malt whiskyt fogyaszd az ital kedvéért, az ízélményért, mert az valóban páratlan.
 
Tipp 1. Fogyaszd tisztán!
Elegáns italról van szó. Ahhoz, hogy valóban megismerd a single malt whisky egyedi ízvilágát, először feltétlenül tisztán próbáld ki. Az aromák kibontakozása úgy teljes, ha tulipán alakú pohárban szervírozzák.
 
Tipp 2. Egy kis vízzel idd!
De nem csapvízzel, hanem tiszta forrásvízzel. Végső esetben az ásványvíz is megfelel, bár az némileg módosítja a whisky ízét. A whiskyhez értő fogyasztók szerint egy csepp víz segít kibontani az aromákat, ínyenceknek való.
 
Tipp 3. Jéggel is lehet
 
Vannak, akik most ingatják a fejüket, ám ha szeretnéd jéghidegen fogyasztani a single malt whiskydet, ki akadályozhat meg ebben, nem igaz? Figyelj azonban arra, hogy a jégből víz lesz, ami jelentősen hígítja a whiskyt.
 
A single malt whisky minőségét is úgy tudod a legjobban megóvni, ha a tárolására is odafigyelsz. Üvegből készült palackban tedd el a whiskyt, olyanban, amely direkt erre a célra készült. Fogyaszd szobahőmérsékletűnél kicsit hidegebben, 18-21 fokosan.
 
Minőségi single malt whiskyért nézz körül webáruházunkban!