Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

Párlatvezetés

Gyakran gondolunk úgy a barbadosi rumokra, hogy remek alaptételek és bevezető rumok a rum-világba. Élvezetes és egyedi anélkül, hogy a funky jamaikai rum, a fűszeres rhum agricole vagy a haiti clairin vad erjesztés okozta ízeivel ellentétes, merészebb ízekbe csapna át.

Amikor ikonikus rumokról beszélünk, akkor sokaknak egyből Jamaika és az a különleges ízvilág jut eszükbe, amely a 19. századtól kezdve jelen van a magyar köztudatban is. Gyakran nevezik hogo vagy funk néven, egyedi aromái és ízei azonnal felismerhetők. A jamaikai rum ízjegyei a rothadó banánt, a túlérett gyümölcsöt és a benzint emelik is magukba foglalhatják. (Gondolnánk: Miért inna bárki is ilyet?!)

A valóságban a jamaikai rum megosztó. De azok számára, akik keresik az egyedi és karakteres ízeket, azoknak Jamaica maga a zarándokhely, ha rumról van szó.

Mi a szaké és honnan származik?

A szakét néha rizsbornak, néha rizssörnek nevezik, és mindkettő is lehet akár helyes. Fontosnak tartjuk elmondani, hogy sokesetben „rizs párlat” vagy „rizspálinka” nevekkel illetik, de ez nem fedi a valóságot. A szakét speciálisan kiválaszott rizsből és vízből erjesztik a sakefőzőmesterek ("toji"). De bár a szakét sörként főzik, úgy szolgálják fel, mint egy bort, és a borhoz hasonlóan lehet száraz vagy édes, nehéz vagy könnyű. A sake azonban valamivel több alkoholtartalmú, mint a bor, és jóval szeszesebb, mint a sör, 14-18%-os alkoholtartalommal.

Talán a legfontosabb az egész mezcal kategóriában, az az agavé fajták felhasználhatósága, és különböző variációja.
Körülbelül 200 agavéfajta létezik, és a tequilával ellentétben, amelyet egy adott agavéfajtából (kék agavé vagy „agave azul”) készítenek, a mezcal több mint 30 agavéfajtából és -alfajtából desztillálható. (Lábjegyzet: Nem tiszta a törvény azon pontja, hogy agave azulból készíthetnek-e mezcalt, de az biztos, hogy kereskedelemben nem találni ilyen tételt.)

A Mezcal kifejezés az azték nyelvből származik, és agavé párlatra utal.

Míg a tequilát főként az északi Jalisco államban és környékén készítik, addig a mezcal előállítása leginkább a déli Oaxaca (ejtsd: "Wo-Ha-Ka") és a szomszédos Guerrero és Puebla államokkal azonosítható. A mezcalt azonban Michoacán, Guanajuato, San Luis Potosí, Zacatecas (négy Jaliscóval szomszédos állam), a keleti Tamaulipas állam és egészen északra, Durangóig gyártják.