A pannonhalmi pálinka a hittel teli munka gyümölcse
Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Pannonhalmán nagyon sokrétű munka zajlik, amiből az ott élő szerzetesek is sokat vállalnak magukra. A különböző gyümölcsök, zöldségek, valamint fűszernövények termesztése, gondozása komoly elköteleződést jelent a mindennapokban. Igen, kétségtelenül kell hozzá hit, akaraterő, kitartás, valamint tradíciók. Egyikből sincsen hiány, és ennek a bizonyítéka pontosan a pálinka, aminek az egyedisége ebben a fajta háttérben keresendő.
Maga a pannonhalmi táj is méltatásra érdemes, mert van benne valami nagyon nehezen megfogható. Varázslatos, buja és sok helyütt érintetlen. A természetnek a tiszteletben tartása egy újabb olyan mentalitás, ami közvetve mindenképpen megjelenik a pálinka előállításában is, lévén minden alapanyag hasonló bánásmódban részesül. Mindehhez hozzáadódik a talaj optimális szerkezete, az éghajlat többnyire támogató jellegzetessége, és máris készen van a pálinkakortyolásra buzdító képlet.
A pannonhalmi pálinka receptúrája titkos?
Ahogy az lenni szokott, a receptek nem publikusak, évszázadok óta féltve őrizgetett tradíciókon alapulnak, viszont pontosan ennek a tudatos értékteremtésnek és értékmegőrzésnek köszönheti ez a pálinkafajta a sikerét, határon innen és túl.