Kezdjük az alapokkal!
Az első, amivel nem árt tisztában lenni ahhoz, hogy megértsük a VSOP konyak jelentőségét, az az, hogy hogyan készül ez a nemes ital. Talán meglepő, de a dolgot a brandyvel érdemes kezdeni, sőt, még inkább a borral. Ugyanis a brandy nem más, mint a bort többszörös lepárlása során nyert, nagyjából 40% alkoholtartalommal bíró szesz. Többnyire szőlőből készül, de természetesen más gyümölcsök is szolgálhatnak alapul hozzá, ahogy azt nálunk, a Prémium Italnagykereskedés Online kínálatában is láthatod.
De hogyan lesz a brandyből konyak? A konyak név alkalmazásához szigorú előírások társulnak, mind a területre, mind a pontos előállításra vonatkozólag, ezért gyakorlatilag már ezzel az elnevezéssel szembesülve biztosak lehetünk abban, hogy magas színvonalú itallal állunk szemben. A szabályok között a szigorú területi kijelölés csak az egyik fontos szempont, amely szerint Franciaország, Cognac falujából, s mellette egy behatárolt körzetből származhat csak olyan ital, amely a konyak nevet viseli.
Emellett ugyanilyen fontos, hogy csak kilenc olyan szőlőfajta van, amiből állhat, sőt, ezek közül is meg van határozva az a három, amelyeknek legalább 90%-os részt kell kitenniük az összes alkalmazott alapanyagból.
Hogyan készül a konyak?
Először elkészül a minőségi konyak alapjául szolgáló bor, mindig az abban az évben termesztett szőlőből, majd következhet a többszöri lepárlás, amelyhez kizárólag Charentais-rézüstök használhatóak. A folyamat végén egy nagyjából 70%-os alkoholtartalmú ital születik, maga a konyak.
Azt gondolnád, hogy ez itt az út vége? Korántsem! Ilyenkor következik az érlelés, erre tervezett tölgyfahordókban. Az érlelés azonban hosszú időt vesz igénybe, ezalatt születik meg a végleges szín, valamint az alkohol zamata.
Hogy lesz az italból VSOP konyak?
A kulcs az idő, amelyet az érlelésre szánnak. Míg egy fiatalabb ital kaphat desztillált vizet is ahhoz, hogy a megfelelő, fogyasztásra alkalmas állapotát elérje, addig a legminőségibb italoknál erről szó sem lehet. A VSOP konyakban a legfiatalabb ital minimum 4 éves kell, hogy legyen!
Annak érdekében, hogy az egyes márkák vagy brandek minden palackjukban azonos minőséget hozhassanak nekünk, vásárlóknak a poharunkba, a keverőmesterek munkájára van szükség. Ők kizárólag olyan emberek lehetnek, akik kiváló, elképesztően kifinomult szag- és ízérzékeléssel rendelkeznek, így képesek arra, hogy egy adott minőséget a rendelkezésükre álló konyakokból újra és újra megalkossanak.
Természetesen ez sem lenne lehetséges megfelelő minta nélkül. Éppen ezért a konyakházak minden évi konyakból őriznek mintákat, amelyek a hosszú évek során is képesek ugyanolyan formában megőrizni ízvilágukat és minőségüket, mint ahogyan palackozásra kerültek. Ennek az okát abban leljük, hogy a konyak nem olyan, mint a bor, azaz nem változik meg a minősége a születése óta eltelt évek számával.
Amennyiben szeretnénk megismerkedni a konyakok világával, biztosak lehetünk abban, hogy a VSOP kategória tökéletes lehetőséget kínál erre. Ezek a konyakok zamatos ízharmóniájukkal és illatukkal egészen biztosan újabb és újabb kóstolásra csábítanak bennünket!