A sokat vitatott italt, amely a magas alkoholtartalmának is köszönheti népszerűségét. A koncentrált illóolaj tartalom evidenciává teszi a magas alkoholszázalékot. A történelem során hol megbélyegezték, hol piedesztálra emelték. De jelentőségét soha, senki sem vitatta.
Mi az a francia módszer?
A kék tündér, ahogy sokan becézik, extra magas alkoholtartalommal csábítja a kortyolókat. Ezért, fogyasztás előtt szokás hígítani. A francia módszer ennek a rituálénak a megnevezése. 3-4 cent nedűre ráhelyeznek egy direkt erre a célra tervezett lyukacsos kialakítású kanalat. Melyre pár szem kockacukor kerül. A következő lépésben jéghideg vizet töltenek az italra, minél lassabban, a kockacukor közvetítő közegén keresztül. Ilyen módon nemcsak az alkoholtartalom csökkenthető az ideális 11-12%-ra, hanem olyan ízjegyek is előcsalogathatóak, amiket az ánizs egyébként elnyomna. A kockacukor természetesen elhagyható a folyamatból. A 19. században az édesített italok kedveztek a közízlésnek, ráadásul a kockacukor luxusnak számított, tehát egyfajta felvágást jelentett a használata. Az ideális arány 1 egység abszint és 3-6 egység vízzel nyerhető el.
Az abszint fogyasztás hagyománya kőbevésett tradíció?
Korántsem. De az tény, hogy a hígítás elhagyhatatlan része a fogyasztásnak. Egyrészt kár lenne a kékes derengést “megspórolni”. Másrészt az ital teljességét akkor élvezheti ki maradéktalanul, ha az alkoholkoncentrációt csökkenti. Így az egyedi karakter ténylegesen megtapasztalhatóvá válhat.