Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

​Miből készül a whisky, és mit érdemes tudni róla?

Ebben a cikkben körbejárjuk, hogy miből készül a whisky. A legtöbb italhoz társulnak bizonyos sztereotípiák, elképzelések, akár arról is, hogy kik kedvelik inkább vagy hogy milyen helyzetekre, alkalmakra bizonyulnak megfelelőnek. Vannak italok, amelyeket inkább elegánsnak vélünk, ehhez hasonlóan másokat például nőiesnek vagy fiatalosnak.

Nos, a whisky-t általában férfias nedűnek vélik, amely nagyszerűen megállja a helyét akár hétköznap estéken is, hogy kifújjuk a fáradt gőzt, de ahhoz is megfelel, hogy megünnepeljünk egy sikeres üzletet vagy akár egy különlegesebb alkalmat is. Annak ellenére, hogy ezekkel a gondolatokkal sokan egyetértenek, mégis kevesen tudják, hogy egyáltalán miből készül a whisky.

 

Lássuk, hogy miből készül a whisky!

 

Ezt a gabonából készült nedűt erjesztést követően párolni szokták, majd kifejezetten erre a feladatra szánt fahordókban érlelik, akár éveken keresztül. De vajon azt is tudod, hogy mindössze 5 országban készül ez a pompás ital? Skócia és Írország - gyakorlatilag erre mondhatnánk, hogy evidens, de mellettük Kanadában, az USA-ban és Japánban is komoly tradíciói vannak.

A gyakorlottabb kóstolóknak és gourmet élményeket kedvelőknek azonnal szemet szúr, hogy ez a “mindössze” valójában igen tág határokat jelent, ami nyilvánvalóan hatással van magára az italra is. Akik így gondolják ezt, azok nem tévednek! Nem véletlen, hogy nálunk, a Prémium Italnagykereskedés Online webáruházban is hatalmas whisky kínálat várja, hogy végül szebbnél szebb poharakba, értő kezekbe és őket igazán értékelő orrokhoz és ízlelőbimbókhoz kerülhessen végre.

 

Jó, jó, gabona, na de milyen?

 

Az egyik alapvető különbséget eleve az szolgáltatja, hogy igen sokféle gabona alkalmas arra, hogy ezt a fantasztikus italt elkészítsék belőle. Ilyen a kukorica, a rozs, a maláta, a búza, az árpa, de ezek különféle variációi sem ritkák. Annak ellenére, hogy a készítési metódus nagyjából ugyanaz mindegyik terméknél, a gyártók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy mégis különlegessé, egyedivé tegyék a márkájukat. Így van ez például a Chivas Regal Royal Salute whisky esetében is.

A minimális alkoholtartalom 40%-os egy whisky esetén. Az ízében pedig nem kizárólag a felhasznált gabonák játszanak szerepet, hanem például az sem mellékes szempont, hogy milyen típusú, illetve fajtájú hordóban érlelik, de a főzőmesterek gondos munkája előtt is tisztelgünk, amikor elismerően nyilatkozunk egy-egy whiskyről.

 

Mitől különleges a skót whisky?

 

Szinte minden ital esetében létezik az a bizonyos változat, amelyet mindenki az igazinak tart. Ha whiskyről beszélünk, alighanem a skót változat lesz pont ilyen. A kitűnő skót whiskyk többnyire árpából és más gabonák felhasználásával készülnek, mégpedig úgy, hogy az árpában lévő keményítőből malátacukor váljék.

Ehhez azonban az árpának és a többi, a whiskyt alkotó gabonának napokon keresztül kell áznia vízben, ahol azok hajtásokat, illetve gyökereket növesztenek, s még ezt követően is majd egy héten át csíráztatás zajlik! Ezután jöhet a gabonaszemek szárítása, a növények aszalása, majd a dara képzése. Ezt fogják forró vízben szűrni, így kivonva belőle a cukrot, s elérve az enyhén édes cefrét, ami majd az erre szánt tárolóban kihűl és erjedni kezd. Természetesen még itt sem értünk el a végéhez, hiszen eztán következik a párolás és a fahordós érlelés.

A munka valóban hatalmas, de abban alighanem minden whisky-rajongó egyetért, hogy minden percet megér, hogy aztán teljes zamatában, hűtve vagy sem, jéggel vagy anélkül, ki-ki saját igényei szerint merülhessen el az élvezetekben.