Ugyan a sörkülönlegességek és a borok is nagy népszerűségnek örvendenek, de a magasabb alkoholtartalommal bíró italok méltán kedveltebbek. Ütős jellege miatt kétségkívül a szeszes italok koronázatlan királya az abszint, amivel azonban éppen magas alkoholfoka miatt célszerű óvatosan bánni.
Az aranysárga színű konyak fajták és likőrök legalább olyan kedveltek, mint a koktélalapanyagként is remek választásnak bizonyuló rum és tequila. Ez utóbbi egyébként kísérő nélkül is gyakran kerül a poharakba. Fogyasztása régi tradíciókhoz köthető, és a só, valamint a citrom tökéletesen kihozzák ízvilágát. Más a helyzet a vodka esetében, amit sokan koktélokba kevernek, vagy longdrink formájában fogyasztják, elnyomva jellegzetes, alkoholos ízét. A szeszes italok között kiemelt helyet foglal el a whiskey, vagy annak ír barátja, a whisky.
Fogyaszthatjuk jéggel vagy tisztán, de a whiskey-s pohár mindenképpen jár mellé. Ha pedig a hazai hungarikumokat vennénk sorra, akkor a pálinka biztosan vezető szerepet töltene be közöttük. Ma már egészen különleges ízekben is elérhető a szeszes ital, amit gyakran kínálnak aperitifként, mintegy hangulathozóként. A szeszes italok egyébként nem csak az otthoni bárszekrény lakóiként, alkalomra várva mutatnak jól, hanem ajándékozás alkalmával is érdemes azokra gondolni.