Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Különleges ritkaság a magyar whisky

Ha hagyományos magyar italokra terelődik a szó, akkor feltehetően nem a magyar whisky jut legelőször az emberek eszébe, hanem egyértelmű, hogy mindenkinek a pálinka az első gondolata, a második talán a bor és utána esetleg még a sör. Ennek nyilván megvan az oka, Magyarországon hosszú múlttal és hagyománnyal rendelkeznek a fenti szeszes italok, viszont vannak olyan italaink, amelyek nem tipikus magyar szeszek, nem rendelkeznek hosszú múlttal, ennek ellenére mégis kiváló minőségben állítják elő hazánkban is, igaz, még kisebb mennyiségben.

Magyarország földrajzi adottságai

Magyarország éghajlata és földrajzi adottságai lehetővé teszik bizonyos gyümölcsökből és gabonafélékből a nagy mennyiségű termelést. Az agrárium és az élelmiszeripar nagy hangsúlyt fektet ezeknek a gabonáknak és gyümölcsöknek a feldolgozására, viszont a szeszipar leginkább a gyümölcsök feldolgozására korlátozódik, ha a röviditalokat vesszük figyelembe és a söröket nem.

Magyarországi növények és a szeszipar

Gyümölcseink közül a szesziparban remekül hasznosítható és nagy mennyiségben használják többek között a szőlőt, a barackot és a szilvát is. Kiváló minőségű szőlő terem hazánkban, amiből nagyszerű borokat lehet készíteni. Talán nem is véletlen, hogy Magyarországon 22 borvidék van. A szilva és a barack pedig a jelentős sík területtel megáldott Magyarországon nagy és kiváló mennyiségben terem évről évre, feltehetően ennek köszönhető, hogy valamennyi magyar háztartásban lehet találni valamelyik polcon egy-egy üveggel házi barack vagy szilva pálinkát.

A szántóföldjeinken megtermett kiváló minőségű gabona elsősorban az élelmiszeriparban kerül hasznosításra, pedig a gabona alapú röviditalokhoz is megfelelő minőségben terem. Ennek többek között ékes bizonyítéka a Békési Manufaktúra Single Barrel 12 éves whisky-je.

A leghíresebb magyar whisky megszületése

Az ismert márkák, mint például a Jack Daniels vagy a Jameson whiskey legfőbb ismertetője, hogy tölgyfahordóban érlelik. A magyar whisky a felhasznált alapanyagok, a minőség és az íz tekintetében is felveszi a versenyt nemzetközi versenytársaival.

A magyar whiskyk közül az egyik legismertebb a Békési Manufaktúra Single Barrel 12 éves whisky. Ahogy a neve is mutatja, ez az ital 12 évet érlelődött a hordóban. A történet érdekessége, hogy a whisky egy kísérletezés eredménye, maguk a békésiek sem gondolták volna, hogy ekkora sikert fognak elérni. Márpedig így lett, ugyanis egy ausztriai versenyen még a zsűri is felfigyelt a termékre.

A rengeteg híres whisky-t is felvonultató kínálatunkban a magyar whisky is képviseli magát néhány neves darabbal.

A fenti ital elkészítésének és létrejöttének érdekessége, hogy egy pálinkafőző üzemben született meg a termék, de alapanyagnak ugyanazokat használták, mint egy átlagos whiskey-nél, például gabona- és malátakeveréket, és az érlelés procedúrája sem tért el a világszinten ismert márkák érlelési folyamataitól.

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet a magyar whisky, esetleg kérdésed lenne, akkor várjuk szíves megkeresésed elérhetőségeinken.