Magyarország földrajzi adottságai
Magyarország éghajlata és földrajzi adottságai lehetővé teszik bizonyos gyümölcsökből és gabonafélékből a nagy mennyiségű termelést. Az agrárium és az élelmiszeripar nagy hangsúlyt fektet ezeknek a gabonáknak és gyümölcsöknek a feldolgozására, viszont a szeszipar leginkább a gyümölcsök feldolgozására korlátozódik, ha a röviditalokat vesszük figyelembe és a söröket nem.
Magyarországi növények és a szeszipar
Gyümölcseink közül a szesziparban remekül hasznosítható és nagy mennyiségben használják többek között a szőlőt, a barackot és a szilvát is. Kiváló minőségű szőlő terem hazánkban, amiből nagyszerű borokat lehet készíteni. Talán nem is véletlen, hogy Magyarországon 22 borvidék van. A szilva és a barack pedig a jelentős sík területtel megáldott Magyarországon nagy és kiváló mennyiségben terem évről évre, feltehetően ennek köszönhető, hogy valamennyi magyar háztartásban lehet találni valamelyik polcon egy-egy üveggel házi barack vagy szilva pálinkát.
A szántóföldjeinken megtermett kiváló minőségű gabona elsősorban az élelmiszeriparban kerül hasznosításra, pedig a gabona alapú röviditalokhoz is megfelelő minőségben terem. Ennek többek között ékes bizonyítéka a Békési Manufaktúra Single Barrel 12 éves whisky-je.
A leghíresebb magyar whisky megszületése
Az ismert márkák, mint például a Jack Daniels vagy a Jameson whiskey legfőbb ismertetője, hogy tölgyfahordóban érlelik. A magyar whisky a felhasznált alapanyagok, a minőség és az íz tekintetében is felveszi a versenyt nemzetközi versenytársaival.
A magyar whiskyk közül az egyik legismertebb a Békési Manufaktúra Single Barrel 12 éves whisky. Ahogy a neve is mutatja, ez az ital 12 évet érlelődött a hordóban. A történet érdekessége, hogy a whisky egy kísérletezés eredménye, maguk a békésiek sem gondolták volna, hogy ekkora sikert fognak elérni. Márpedig így lett, ugyanis egy ausztriai versenyen még a zsűri is felfigyelt a termékre.
A rengeteg híres whisky-t is felvonultató kínálatunkban a magyar whisky is képviseli magát néhány neves darabbal.
A fenti ital elkészítésének és létrejöttének érdekessége, hogy egy pálinkafőző üzemben született meg a termék, de alapanyagnak ugyanazokat használták, mint egy átlagos whiskey-nél, például gabona- és malátakeveréket, és az érlelés procedúrája sem tért el a világszinten ismert márkák érlelési folyamataitól.
Amennyiben felkeltette érdeklődésedet a magyar whisky, esetleg kérdésed lenne, akkor várjuk szíves megkeresésed elérhetőségeinken.