Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

Párlatvezetés

A kubai megosztó, és gyakran két különböző elképzelés él róla a fogyasztók fejében. Egyesek számára az évtizedek során számtalan elfogyasztott daiquiri és mojito alapanyagaként szolgáló, könnyű, ˇfehérˇ rum, amely éppen csak annyi érdekességgel bír, ami előjön egy kevert ital ízében, de nem domináns. Mások számára a hosszan érlelt változatok, erős ízekkel, szivarokhoz tökéletes társként, az érlelés mesteri szintjének csúcsát jelenítik meg.

A könnyű, ropogós stílus, amelyet az emberek a kubai rum jellegzetességeként ismernek, a spanyol korona kérésére született

Annak ellenére, hogy a karibi térség egyik legnépszerűbb párlata, a kubai rumot rengeteg titok és legenda övezi.

Gyakran gondolunk úgy a barbadosi rumokra, hogy remek alaptételek és bevezető rumok a rum-világba. Élvezetes és egyedi anélkül, hogy a funky jamaikai rum, a fűszeres rhum agricole vagy a haiti clairin vad erjesztés okozta ízeivel ellentétes, merészebb ízekbe csapna át.

Amikor ikonikus rumokról beszélünk, akkor sokaknak egyből Jamaika és az a különleges ízvilág jut eszükbe, amely a 19. századtól kezdve jelen van a magyar köztudatban is. Gyakran nevezik hogo vagy funk néven, egyedi aromái és ízei azonnal felismerhetők. A jamaikai rum ízjegyei a rothadó banánt, a túlérett gyümölcsöt és a benzint emelik is magukba foglalhatják. (Gondolnánk: Miért inna bárki is ilyet?!)

A valóságban a jamaikai rum megosztó. De azok számára, akik keresik az egyedi és karakteres ízeket, azoknak Jamaica maga a zarándokhely, ha rumról van szó.

Mi a szaké és honnan származik?

A szakét néha rizsbornak, néha rizssörnek nevezik, és mindkettő is lehet akár helyes. Fontosnak tartjuk elmondani, hogy sokesetben „rizs párlat” vagy „rizspálinka” nevekkel illetik, de ez nem fedi a valóságot. A szakét speciálisan kiválaszott rizsből és vízből erjesztik a sakefőzőmesterek ("toji"). De bár a szakét sörként főzik, úgy szolgálják fel, mint egy bort, és a borhoz hasonlóan lehet száraz vagy édes, nehéz vagy könnyű. A sake azonban valamivel több alkoholtartalmú, mint a bor, és jóval szeszesebb, mint a sör, 14-18%-os alkoholtartalommal.

Talán a legfontosabb az egész mezcal kategóriában, az az agavé fajták felhasználhatósága, és különböző variációja.
Körülbelül 200 agavéfajta létezik, és a tequilával ellentétben, amelyet egy adott agavéfajtából (kék agavé vagy „agave azul”) készítenek, a mezcal több mint 30 agavéfajtából és -alfajtából desztillálható. (Lábjegyzet: Nem tiszta a törvény azon pontja, hogy agave azulból készíthetnek-e mezcalt, de az biztos, hogy kereskedelemben nem találni ilyen tételt.)

A Mezcal kifejezés az azték nyelvből származik, és agavé párlatra utal.

Míg a tequilát főként az északi Jalisco államban és környékén készítik, addig a mezcal előállítása leginkább a déli Oaxaca (ejtsd: "Wo-Ha-Ka") és a szomszédos Guerrero és Puebla államokkal azonosítható. A mezcalt azonban Michoacán, Guanajuato, San Luis Potosí, Zacatecas (négy Jaliscóval szomszédos állam), a keleti Tamaulipas állam és egészen északra, Durangóig gyártják.