Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Így készül a Martini Spritz! Legyen ez az idei nyár slágere!

Így készül a Martini Spritz! Legyen ez az idei nyár slágere!
A Martini egy remek ital, amelyből fantasztikus koktélokat is készíthetünk. Annak ellenére, hogy az Aperol Spritz az egyik legkedveltebb koktélja a könnyed nedűk kedvelőinek, ezúttal egy nagyszerű alternatívával csábítjuk őket, hogy ne kelljen egyetlen ízvilágnál leragadni: ez a Martini Spritz!

 

Martini Spritz

A Martini név nyomában…

Kezdjük talán azzal, hogy mit is takar pontosan az elnevezés. Hiszen mondhatjuk márkának, italfajtának, sőt, akár koktélt is kérhetünk így. Nálunk, a Prémium Italnagykereskedés Online webáruházban is látható, ahogy sorakoznak a virtuális polcokon a martinik. Akkor hogy is van ez?

Ha Martinit kérünk Amerikában, alighanem koktél landol előttünk az asztalon, míg Európában ugyanezt a rendelést úgy fogják értelmezni, ha nem kíséri külön kérés, hogy magát a vermutot szeretnénk fogyasztani. Igazából egyik sem tévedés, hiszen ez a név mindegyiket jelenti.

Ugyanakkor nem mindegyik vermut egyben Martini, tehát ha rendelünk egy pohár vermutot, akkor nem árultuk el, hogy milyen márkát szeretnénk, így nem biztos, hogy Martinit töltenek a poharunkba. Persze nem valószínű, hogy emiatt bármilyen kalamajka fog adódni, hiszen egy rendes helyen biztosan pontosítanak, illetve megkérdezik azt is, hogy milyen változatot szeretnénk, hiszen az édestől az extra szárazig többféle választásunk is adódik.

 

Hogyan készül a vermut?

A vermut egyébként fűszerekkel dúsított bor, amely az ókortól kezdve kedvelt, s azt tartották róla, hogy még gyógyító hatása is van. Valamilyen nem karakteres fehérbor szolgál alapként, a domináns ízekért maguk a fűszerek felelősek. Szigorúan, féltve őrzött receptekről van szó, így mindig megmarad egyfajta sejtelmesség is velük kapcsolatban.

 

A Martini gyökerei

Már a 19. század első felében fellelhetjük a kezdeteket, annak ellenére is, hogy a cégnév változott az idők folyamán. Az első elismerések az 1865-ös évekből valók, s árulkodnak arról, hogy egy igazán magas minőségű, színvonalas italt kóstolunk, amikor Martini kerül a poharunkba.

Az elérhető változatok más és más aromával bírnak, így az a jellemző, hogy másképp is fogyasztjuk ezeket. A jól ismert olajbogyós szervírozás a Martini Extra Dry sajátja, a Biancóhoz inkább citromkarikák dukálnak, míg a Rossóhoz remekül illik a narancs. Mivel azonban a Martinik sajátos tulajdonsága, hogy nagyszerűen passzolnak más italokhoz vagy akár üdítőkhöz is, a koktélok és long drinkek világában is nagyon fontos szerepet töltenek be. És már el is érkeztünk a Martini Spritz-hez, ismerjük meg közelebbről is!

 

Egy csipetnyi nyár a poharunkba, avagy a Martini Spritz titkai

A Spritz típusú koktélok alapvetően frissítő nedűnek számítanak, amelyek tökéletesek a kánikulában. Az olasz tengerparton beülni egy kellemes bárba – nem is lehet jobb választásunk ennél.

A Martini Spritz alapja a Martini Bianco, amely egy édesebb változat, mint az Extra Dry. Ínycsiklandó vaníliás és citromos zamattal kényeztet bennünket, amelyet érdemes természetesen magában is megkóstolni. Egy forró nyári estén azonban még hűsítőbb élményt kaphatunk, ha koktélként kóstoljuk. Persze azért fogyasszuk ezt is mértékkel!

Minden Spritz a névadó italból, Proseccóból és szénsavas vízből áll össze, s ez ebben az esetben sincs másképp. Mivel a Bianco édes ízjegyekkel rendelkezik, mellé legjobb a Brut vagy a Semi-Brut típusú, száraz Proseccót önteni a harmónia jegyében. Tökéletes aperitif, amely garantáltan meghozza az étvágyunkat. Díszítésként lime-ot és mentát ajánlunk.