A kínálat bővülésének köszönhetően szinte mindenki találhat az ízlésének megfelelő whiskyt. Az ízesített változatok közül az egyik legnépszerűbb a mézes whisky, ami cégünk whiskykínálatában is megtalálható.
Különbség whisky és whiskey között
Mielőtt bővebben kitérnék arra, hogyan készül a whisky, érdemes tisztázni a különbséget a whisky és a whiskey között. Az utóbbi, azaz a whiskey rendszerint Írországból vagy az Egyesült Államokból származó italt jelenti. A whisky pedig skót vagy kanadai italt takar.
Megoszlanak az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy melyik kifejezés volt előbb, és hogy melyik ország vette át az elnevezést a másiktól. Az egyik széleskörűen elfogadott vélemény szerint a skót whisky kifejezés volt hamarabb, az amerikaiak tőlük vették át, és bizonyos okok miatt arra kényszerültek, hogy elhatárolódjanak a skót kifejezéstől és italtól, ezért tettek bele egy extra betűt, mint egyfajta megkülönböztető jegyet.
Hogyan készül a whisky, ami nem whiskey?
A whisky felirattal ellátott italok vagy Kanadában vagy pedig Skóciában készülnek. Viszonylag könnyű eldönteni, hogy melyikkel állunk szemben, ugyanis a legtöbb esetben ráírják a palackra. Mindkét ital gabonából készül és tölgyfahordóban érlelik. Az is igaz mindkét italra, hogy eredetvédelem alatt áll. Az eredetvédelem egy nagyon sok tényezőre kiterjedő szabályrendszer, aminek a részletezésébe most nem szükséges belemenni, viszont a vásárló számára ez azt jelenti, ha az Európai Unió területén, mondjuk, Magyarországon vásárol whiskyt, akkor biztos lehet benne, hogy azt Skóciában vagy Kanadában készítették.
Eredetvédelem esetében érdemes kiemelni a scotch whisky kifejezést vagy éppen titulust, amit csak azok a skót whiskyk érdemelhetnek ki, amelyeknek a tölgyfahordós érlelése legalább három évig tartott. Jó példa erre a 0,7 literes kiszerelésben kapható Lauder's Finest Scotch Whisky, aminek az alkoholtartalma 43%.
A whiskyk alkoholtartalma
A fentebb említett ital egy hajszálnyival erősebb, mint a whiskyk és a röviditalok általánosságban. Ha már szóba került az ital erőssége, akkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy lehet kapni olyan whiskyket, amelyek alkoholtartalma viszonylag alacsony, például 20%. Felmerülhet a gondolat, hogy a gyenge whisky biztos nem minőségi, azonban ez tévedés.
Nagy gyártók is forgalmaznak kevésbé erős változatokat, és az sem ritka, hogy ezek az italok kiérdemelték a fentebb említett stotch whisky jelzőt.
Az alkoholfok visszafogottságának csupán annyi az oka, hogy a főzdék olyanokhoz is szeretnék eljuttatni termékeiket, akik kevésbé rajonganak az erős italokért. Jó példa annak szemléltetésére, hogy a gyártók mennyire rugalmasak, hogy a vásárlóik ízlésének kielégítéséről van szó.
Amennyiben felkeltette érdeklődésed a whisky, vagy inkább a whiskeyk érdekelnek, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot valamelyik elérhetőségünkön.