Ugyanakkor érdemes mindig a minőséget választani, ugyanis lényeges különbségek figyelhetők meg a különböző színvonalat képviselő palackok között.
Így készül a minőségi pezsgő
A pezsgő tulajdonképpen nem más, mint borszármazék. Ezen mindig nagyot csodálkoznak azok, akik nem annyira rajonganak a borokért, a pezsgőt viszont szívesen elfogyasztják. Az alap mindig egy savas bor, amit kétszer érlelnek. A második érés már magában a palackban történik. Az alapbort egy idő után bepalackozzák, majd melegebb hőmérsékletű helyre teszik, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni benne. Az érési folyamat során széndioxid keletkezik, ami nem tud kiszökni az üvegből. Ezért lesz a pezsgő szénsavas. A klasszikus gyártási folyamattól némileg eltér a Spumante előállítása, az ugyanis nem borból, hanem mustól készül.
A legnépszerűbb pezsgőfajták
Leggyakrabban cukortartalom szerint történik a tipizálás. A legszárazabbtól kezdve a legédesebbig, brut nature, extra brut, brut, extra dry, dry, demi sec és doux elnevezéssel jelölik a palackokat, ezzel utalva arra, hogy mennyire édes a bennük lévő nedű íze. A legszárazabb fajták semmiféle maradványcukrot nem tartalmaznak, míg a kifejezetten édes (doux) pezsgőkben literenként akár 40-50 gramm cukor is lehet. A kínálatunkban mindegyik típus megtalálható.