Mikor, milyen vermut kerüljön a pohárba?
A legtöbb italtípus besorolható vagy az aperitifek vagy a digestifek kategóriájába. Persze, csak azért, hogy annyira mégse legyen egyszerű, akadnak olyan alternatívák is, amik mindkét halmazban jól érzik magukat.
A vermut esetében tipikus aperitifről beszélünk. A savtartalmának hála a gyomor kíméletes előkészítése kellemesen megtörténhet - kortyolás közben. Ezek után jöhetnek akár erőteljesebb, azaz fűszeresebb, zsírosabb fogások is. Ettől függetlenül, ízlés dolgában nem célszerű az általánosítás, így ha úgy érzi jónak, akkor természetesen digestifként is fogyaszthatja a nedűt, sőt, mi több. Akár étkezés közben is az ajkaihoz emelheti a poharat.
Meddig áll el egy felbontott palack vermut? Gyakran felmerülő dilemma ez, főleg akkor, ha csak kis kortyonként fogy a nedű. Mivel az alkoholtartalmat a szeszfőző mesterek utólag tornázzák fel, így szobahőmérsékleten megbontva hivatalosan semmi sem történik az ízlelésre váró cseppekkel. Ellenben a rajongók úgy tartják, hogy felnyitás után az ital oxidálódni kezd, ami napok múltán bizony jócskán érezhetővé válik. Így aztán érdemes az első koccintásoktól számítva két héten belül a kóstolás végére járni, és addig is hűtve tárolni.
A vermut jó fehérbor helyettesítő?
Igen. A gasztronómiában rendszeresen alkalmazzák, mint beugrót. De amúgy koktélalapanyagként is kellően híres. Persze önmagában fogyasztva is kitűnő választás.