Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Egy kis vermut kalauz

A vermut ugyan sokakak nem ismeretlen, de azért akad egynéhány olyan információ a nedű portájáról, ami újdonságként hathat. Kivéve persze, ha mestere a témának, akkor az alábbiak csak üdítő emlékeztetőkként szolgálhatnak.

 

Mikor, milyen vermut kerüljön a pohárba?

A legtöbb italtípus besorolható vagy az aperitifek vagy a digestifek kategóriájába. Persze, csak azért, hogy annyira mégse legyen egyszerű, akadnak olyan alternatívák is, amik mindkét halmazban jól érzik magukat.

A vermut esetében tipikus aperitifről beszélünk. A savtartalmának hála a gyomor kíméletes előkészítése kellemesen megtörténhet - kortyolás közben. Ezek után jöhetnek akár erőteljesebb, azaz fűszeresebb, zsírosabb fogások is. Ettől függetlenül, ízlés dolgában nem célszerű az általánosítás, így ha úgy érzi jónak, akkor természetesen digestifként is fogyaszthatja a nedűt, sőt, mi több. Akár étkezés közben is az ajkaihoz emelheti a poharat.

Meddig áll el egy felbontott palack vermut? Gyakran felmerülő dilemma ez, főleg akkor, ha csak kis kortyonként fogy a nedű. Mivel az alkoholtartalmat a szeszfőző mesterek utólag tornázzák fel, így szobahőmérsékleten megbontva hivatalosan semmi sem történik az ízlelésre váró cseppekkel. Ellenben a rajongók úgy tartják, hogy felnyitás után az ital oxidálódni kezd, ami napok múltán bizony jócskán érezhetővé válik. Így aztán érdemes az első koccintásoktól számítva két héten belül a kóstolás végére járni, és addig is hűtve tárolni.

A vermut jó fehérbor helyettesítő?

Igen. A gasztronómiában rendszeresen alkalmazzák, mint beugrót. De amúgy koktélalapanyagként is kellően híres. Persze önmagában fogyasztva is kitűnő választás.

Tartalomhoz tartozó címkék: vermut vermut ár