Milyen igaza lett a szerzetesnek, aki akkor még nem sejthette, az italkülönlegessége milliókat fog lázban tartani, világszerte.
Dom Perignon nem mindennapi felfedezését jó ideig teljes titoktartás védte
A buborékos bor a hosszú érlelési időszaknak köszönhetően jött létre. A Champagne borvidék nem mindennapi éghajlati adottságai tették és teszik lehetővé az érlelődés periódusának elnyúlását. A szárazföldi és óceáni klíma együttesen érdekes és nagyon termékeny környezetet hoz létre.
Egyrészt az állandóan alacsony hőmérséklet megakadályozza a nagy kiingásokat. Másrészt a folyamatos, ám nem túlzó csapadékellátás gondoskodik a szőlőszemek optimális savtartalmáról. Ami kulcsfontosságú a pezsgőgyártás világában. Harmadrészt a napsütés ugyanannyira borítékolható nyáron, mint a fagyok télen. Így aztán a szőlőszemek hosszú ideig érnek. De ami hangsúlyos és lényeges, hogy a túlérésnek nincs esélye. Ilyen módon harmonikus cukor- és savtartalom jellemzi a vidéken gondozott szőlőtőkék terméseit.
A parafadugó, mint találmány elengedhetetlen volt az atya kísérletezéseinek sikeréhez. Hiszen kizárólag így kerülhettek a palack fogságába a buborékok, létrehozva ezzel egy vadonatúj italtípust.
Dom Perignon neve végül halhatatlanná vált
Természetesen idővel kitudódtak a részletek, és széles körben megismerte a világ a pezsgőgyártás csínját-bínját. Felébresztve milliók rajongását.