Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

Vodka, az oroszok itala. Vagy mégsem?

A vodka neve akarva-akaratlanul is összekapcsolódik az orosz kultúrával. Ennek nyilvánvalóan van alapja, hiszen ez a nemes ital orosz, illetve lengyel földről származik. Ma már azonban a világ minden táján előszeretettel fogyasztják az alkoholkedvelők, nemtől és kortól függetlenül. 

 

A vodka gyártása

Alapjában véve egy színtelen égetett szeszről van szó, amit úgy készítenek, hogy az alapanyagokat megerjesztik, abból pedig finomszeszt párolnak le. Az egyveleg nagyrészt víz és etanol keverékéből áll. Hagyományos módon a vodkát gabonából vagy burgonyából készítik, de tulajdonképpen bármilyen mezőgazdasági alapanyagból készülhet, aminek megfelelő a cukor- és keményítőtartalma. Az Európai Unióban a vodkát 37,5% térfogatszázalékkal kell palackozni, a világ többi táján 37,5-40%-osak a palackok. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy ennél erősebb ital készül. 

A vodka fogyasztása

Bár egy széles körben elterjedt és sok nemzet által előszeretettel fogyasztott italról van szó, a vodka fogyasztásának mégis Oroszországban és Lengyelországban van a legnagyobb hagyománya. Jellemzően hideg vagy meleg ételek mellé isszák. Kiváltképp a gombás ételek, kovászos uborka, húsgombóc és vajas rozskenyér mellé kerül az asztalra. Sokszor egy kis citromot is nyalnak hozzá. A 4 cl-es kupicákból egy lélegzetvétellel, gyorsan húzzák le a nedűt, majd utána látnak neki az evésnek. Az oroszok és a lengyelek rendszerint tisztán és szobahőmérsékleten fogyasztják, ami eltér a nyugati szokástól, hiszen ott inkább koktélba téve és hűtve kedvelik. 

Tartalomhoz tartozó címkék: vodka vodka ár