Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Tequila kisokos

A tequila az egyik legismertebb és legkedveltebb szeszes ital a világon. Íme egy kisokos mindazoknak, akik szívesen megismernék közelebbről!

 

Minden, ami tequila!

A történelme több évszázadot ölel fel, szorosan összefonódva Mexikó sorsával és kultúrájával. Az ital a nevét Tequila városról kapta, amely Jalisco államban található. Az alapanyaga az agave növény, pontosabban a kék agave (Agave tequilana). A kék agave növényt általában 8-12 éves korában takarítják be, amikor már elérte a megfelelő cukortartalmat. Az agave szívét, amit "piña"-nak neveznek, kézzel vágják ki és szedik össze. A piñákat tradicionális kemencékben vagy modern autoklávokban sütik, hogy a bennük lévő keményítő cukorrá alakuljon. A megsütött piñákat összezúzzák és kipréselik, hogy kinyerjék az édes agave levet, amit "mosto"-nak neveznek. A mosto-t fermentálják, hogy az élesztők segítségével az agave cukortartalma alkohollá alakuljon. A fermentált levet kétszer desztillálják rézüstökben vagy acéltartályokban, hogy elérjék a kívánt alkoholtartalmat és tisztaságot. Az elkészült italt ezután adott típus szerint érlelik különböző időtartamokig tölgyfahordókban.

Melyek a tequila típusai?

A Blanco vagy Silver frissen desztillált, és általában nem érlelik, esetleg nagyon rövid ideig pihen üvegben vagy acéltartályban. Az íze tiszta, friss és az agave természetes ízjegyeit hordozza. A Reposadot legalább két hónapig, de legfeljebb egy évig érlelik tölgyfahordókban. Az érlelési idő alatt enyhén aranyszínűvé válik. Az Añejo legalább egy évig, de legfeljebb három évig érlődik. Az Extra Añejot legalább három évig érlelik, és az egyik legértékesebb típusnak számít.

Tartalomhoz tartozó címkék: tequila tequila ár