Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

Minőségi borok kisokos

Bátran ki lehet jelenteni, hogy a bor egy univerzális és uniszex ital, gyakorlatilag nemtől, évszaktól és eseménytől függetlenül lehet fogyasztani. Számos fajtája ismert, szín szerint három csoportba lehet őket sorolni: vörösbor, rozébor és fehérbor. Ezen belül természetesen további kategóriákat lehet megkülönböztetni, beszélhetünk édesről, szárazról és félszárazról is. Talán nem túl nagy tévedés azt kijelenteni, hogy a bor egyike azon italoknak, melyek annyiféle változatban és ízvilággal kaphatóak, hogy biztosan mindenki talál magának megfelelőt. A mi kínálatunkban sincs hiány minőségi borokból, ezért amennyiben ilyet keresel, akkor érdemes lehet átnézned virtuális polcainkat.

Mi kell a minőségi borhoz?

A minőségi borhoz az egyik legfontosabb alapanyag a minőségi szőlő. Minőségi szőlő pedig csak minőségi területen tud megteremni, ilyenből pedig Magyarországon nincs hiány. Azt talán túlzás lenne állítani, hogy Magyarország bornagyhatalom, de a méretéhez képest roppant előkelő pozícióban van.

Hazánkban 22 borvidék van, ez több tízezer hektár termőterületet jelent, aminek köszönhetően éves szinten több millió liter bort lehet előállítani. Erre a mennyiségre szükség is van, ugyanis az elfogyasztott bor mennyisége is több millió liter. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a magyarországi minőségi boroknak külföldön is nagy piaca van, ezért sok országba importálunk is. Ami szintén indokolt, ugyanis a világ borfogyasztása évente több száz millió liter.

A minőségi borok jellegzetességei

A minőségi borokat számos dolog megkülönbözteti a kevésbé jó boroktól. Egyrészt ugyan a már fentebb említett szőlőnek nagy jelentősége van. Hiába jók az ország adottságai, azért nem mindenhol terem meg ugyanolyan minőségben a szőlő. Sajnos előfordulhat, hogy nem megfelelő a napsütéses órák száma, vagy esetleg a csapadékmennyiség nem kedvező, vagy éppen a hőmérséklettel vannak gondok, és ilyenkor bizony jóval kevesebb mennyiségben tud minőségi szőlő teremni. A gazdák természetesen odafigyelnek arra, hogy a minőségi, sokszor díjnyertes boraikhoz csak megfelelő minőségű szőlőt használjanak. Ha kevés szőlő termett megfelelő minőségben, akkor sajnos minőségi borból is kevesebb lesz, ezért lehet néha az ára kicsivel magasabb a megszokottnál.

A minőségi borok az esetek többségében kifinomultabb technikával is készülnek. Valamint a palackozás és a csomagolás is sok esetben más, a gyártók igyekeznek már a csomagolással is azt sugallni, hogy a palackban lévő bor minőséget képvisel, és a fogyasztójának egyfajta exkluzív élményben lesz része.

A minőségi borokat nem illik akárhogy fogyasztani

A borok egy jelentős részét nem magában fogyasztják, hanem felkeverve valamivel. Azonban a legtöbb minőségi bor esetében hiba lenne mondjuk szódát adni hozzá és fröccsként fogyasztani. Erre jó példa a fél literes, 2017-ben palackozott Angyal Tokaji Csoda 5 Puttonyos Aszú, aminek az intenzív ízvilágát kár lenne a szénsav buborékjaival elrontani. A fenti állítás nem csak az Angyal Pincészet boraira igaz, hanem valamennyi minőségi borra, azonban természetesen ez nincs kőbe vésve, amennyiben valaki ragaszkodik a fröccshöz, akkor természetesen úgy is lehet fogyasztani.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésed a minőségi borokkal kapcsolatban, esetleg további kérdésed lenne, várjuk szíves megkeresésed elérhetőségeinken.