Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

Jó, ha brandy gazdagítja a kamrát

A brandy, mint elnevezés a holland égetett, égett bor kifejezésből származik. Ez nem a bor lepárlására utal, hanem a lepárlással előállított borra. A borpárlatok, mint megnevezés, nemzetközi szinten hamar elterjedt. 

Az égettbor szó a magyar történelemben is feltűnt, ám jelentése más jellegű nedűt takart, mint a holland megfelelője.

Mit keres a brandy a konyhában?

A leleményes háziasszonyok tudják, egy üveg finom nedűvel bizony nagyban hozzá lehet járulni az egyes fogások ízletességéhez. Itt pedig, nemcsak a főételek megkoronázásáról van szó. Az almás ízvilágú desszertek például határozottan meghálálják a borpárlat jelenlétét. De természetesen karakteres páclé is készíthető a közbenjárásával. Az ízesített alternatívák számtalan édesség kiegészítőivé válhatnak.

Mi a helyzet a kortyolást illető “szabályokkal”?

A rajongók szobahőmérsékleten kortyolják a legszívesebben a nedűt, egy felfelé szűkülő szájú, tulipánformát megtestesítő pohárból. Ezzel szemben a Távol-Keleten szívesen töltik jégre a hűsítő cseppeket. Az alkohol jellegzetessége, hogy melegen hígabbá válik, míg behűtve viszkózussá. Ezért nem meglepő, hogy a brandy lehűtve lágyabb ízvilágú, és kevésbé kelt maró érzetet a szájban. Ettől függetlenül, természetesen az egyéni szokások sokat számítanak, akárcsak az ízlést érintő eltérések.

A brandy más italokban is felfedezhető?

Igen. Egyrészt viszonylag sokféle koktél alapjául szolgálhat. Másrészt a likőrborok alkoholtartalmát gyakran borpárlatokkal állítják be, de például a Metaxa sem hiányolhatja a jelenlétét. Valójában mindegy, hogy miként nevezzük, milyen címkével látjuk el, vagy, hogy miről szól a fáma, már ami az ajánlott fogyasztást illeti. Az egyetlen mérvadó tényező a brandy esetében is az egyedi ízlés. Minden egyéb csak másodlagos.

Tartalomhoz tartozó címkék: Brandy Brandy ital