Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

Hogyan készül whisky és hol?

Arra a kérdésre, hogy hogyan készül a whisky, több válasz is létezik. Az elkészítés módját nagyban meghatározza a receptúra, a használt anyagok és az ízesítés. Whiskykben kevésbé jártas olvasók számára bizonyára furcsa a whiskyvel kapcsolatban azt olvasni, hogy ízesítés. Azonban nem véletlenül van feltüntetve, ugyanis a gyártók felismerték és alkalmazkodtak a szeszes italok piacán tapasztalható fogyasztói trendhez, aminek köszönhetően napjainkban már számos különböző gyümölcsös vagy egyéb ízesítésű whiskyt lehet kapni. 

A kínálat bővülésének köszönhetően szinte mindenki találhat az ízlésének megfelelő whiskyt. Az ízesített változatok közül az egyik legnépszerűbb a mézes whisky, ami cégünk whiskykínálatában is megtalálható. 

Különbség whisky és whiskey között

Mielőtt bővebben kitérnék arra, hogyan készül a whisky, érdemes tisztázni a különbséget a whisky és a whiskey között. Az utóbbi, azaz a whiskey rendszerint Írországból vagy az Egyesült Államokból származó italt jelenti. A whisky pedig skót vagy kanadai italt takar.

Megoszlanak az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy melyik kifejezés volt előbb, és hogy melyik ország vette át az elnevezést a másiktól. Az egyik széleskörűen elfogadott vélemény szerint a skót whisky kifejezés volt hamarabb, az amerikaiak tőlük vették át, és bizonyos okok miatt arra kényszerültek, hogy elhatárolódjanak a skót kifejezéstől és italtól, ezért tettek bele egy extra betűt, mint egyfajta megkülönböztető jegyet. 

Hogyan készül a whisky, ami nem whiskey?

A whisky felirattal ellátott italok vagy Kanadában vagy pedig Skóciában készülnek. Viszonylag könnyű eldönteni, hogy melyikkel állunk szemben, ugyanis a legtöbb esetben ráírják a palackra. Mindkét ital gabonából készül és tölgyfahordóban érlelik. Az is igaz mindkét italra, hogy eredetvédelem alatt áll. Az eredetvédelem egy nagyon sok tényezőre kiterjedő szabályrendszer, aminek a részletezésébe most nem szükséges belemenni, viszont a vásárló számára ez azt jelenti, ha az Európai Unió területén, mondjuk, Magyarországon vásárol whiskyt, akkor biztos lehet benne, hogy azt Skóciában vagy Kanadában készítették.

Eredetvédelem esetében érdemes kiemelni a scotch whisky kifejezést vagy éppen titulust, amit csak azok a skót whiskyk érdemelhetnek ki, amelyeknek a tölgyfahordós érlelése legalább három évig tartott. Jó példa erre a 0,7 literes kiszerelésben kapható Lauder's Finest Scotch Whisky, aminek az alkoholtartalma 43%.

A whiskyk alkoholtartalma

A fentebb említett ital egy hajszálnyival erősebb, mint a whiskyk és a röviditalok általánosságban. Ha már szóba került az ital erőssége, akkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy lehet kapni olyan whiskyket, amelyek alkoholtartalma viszonylag alacsony, például 20%. Felmerülhet a gondolat, hogy a gyenge whisky biztos nem minőségi, azonban ez tévedés.

Nagy gyártók is forgalmaznak kevésbé erős változatokat, és az sem ritka, hogy ezek az italok kiérdemelték a fentebb említett stotch whisky jelzőt.

Az alkoholfok visszafogottságának csupán annyi az oka, hogy a főzdék olyanokhoz is szeretnék eljuttatni termékeiket, akik kevésbé rajonganak az erős italokért. Jó példa annak szemléltetésére, hogy a gyártók mennyire rugalmasak, hogy a vásárlóik ízlésének kielégítéséről van szó.

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a whisky, vagy inkább a whiskeyk érdekelnek, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot valamelyik elérhetőségünkön.