Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

Híres whisky márkák négy nemzettől

A whisky gyártás hosszú múltjának köszönhetően már bőséges kínálattal szolgálnak a híres whisky márkák gyártói. Közismert tény, hogy a whisky tölgyfahordóban érlelt égetett gabonaszesz. Arra már kevesebben tudnának válaszolni, hogy milyen gabonából készülhet pontosan. Pedig a válasz egyszerű: szinte bármilyenből.

Whiskey vagy whisky?

Akármelyiket üti be az ember a Google-be, biztosan lesz találat, de nem is gondolná, hogy épp nem arra keresett rá, amire akart. Legalábbis bizonyos álláspontok szerint a kettő nem ugyanaz. Véleményünk szerint a whiskey Amerikából és Írországból származik, a whisky pedig Skóciából és Kanadából. Mások szerint egyszerű nyelvi eltérés vagy marketingeszköz az eltérő betűzés. Az viszont tény, hogy a XXI. századi híres whisky márkák palackjai azt az italt tartalmazzák, amit régebben a skót és az ír nép az ,,élet vize” kifejezéssel illetett. 

Meghatározó whisky-gyártó nemzetek

A whiskynek is van osztályozási rendszere, ugyanúgy, ahogy sok más italnak is. A köznyelvben gyakran lehet találkozni a „skót whisky” kifejezéssel, és ez nem véletlen. A földrajzi eredet ugyanis egyike a fontos osztályozási szempontoknak. A skótok mellett még az írek számítanak tradicionális whisky-gyártó nemzetnek Európában. Természetesen Európán kívül is vannak nagy múltra visszatekintő whisky-készítő nemzetek, mint például a kanadaiak vagy az amerikaiak.
Webáruházunkban széles whisky kínálattal képviselteti magát mind a négy nemzet. 

Híres whisky márkák 

A kanadai whiskyk közül érdemes megemlíteni a Canadian Special Oldot. Ez a fiatalabbak körében egy roppant népszerű ital. Népszerűségét annak köszönheti, hogy könnyű és sima, mint az összes kanadai whisky, minőségi gabona alapanyagokból készül, az ára pedig igen kedvező, így a szerényebb pénztárcával rendelkezők is részesülhetnek a whisky fogyasztásának élményéből.

A Jameson whisky az ír whisky gyártás egyik zászlóshajója. Világszinten nagyon ismert és szeretett szesz, ez pedig nem véletlen. A hagyományos ír whiskyt háromszor lepárolják és minimum öt éven keresztül érlelik a kívánt minőség érdekében, mielőtt forgalomba kerülne. Hiába hódította meg a világot az ír whisky, a 18. században nem volt egyszerű legálisan előállítani. Szerencsére ez azóta megváltozott, a mai helyzet kialakulásában nagy szerepe volt Cork Jamesonnak, akinek a neve a mai napig is egy hiteles márkajel.

Ha whisky, akkor Jack Daniels, fogalmazódik meg a gondolat sok ember fejében. Talán nem is szorul magyarázatra ez a vélemény. A Jack Daniels az egyik legnépszerűbb amerikai whisky a saját hazájában és Európában is. Ennek ellenére sokan nem tudják, hogy a név alá írt Tennessee az nem a származási helyre utal, hanem arra a speciális előállítási folyamatra, amely során a hordóba kerülés előtt faszénen érlelik az italt.
A skótoknak nem kell messzire menniük, ha válogatni akarnak a híres whisky márkák között. Világszinten a skót márkák közül a Johnnie Walker márka különböző termékei a legnépszerűbbek. A skót whiskyre (ezeket egyébként szokás scotch-nak is nevezni) jellemző, hogy malátát, élesztőt és árpát használnak fel az elkészítés során. Némelyik skót whiskynek van egy jellegzetes füstös íze, ami miatt sokak szívébe belopta már magát. A témában jártasak tudják, ez annak a tőzeg parázsnak köszönhető, amit a beáztatott és csírázásnak indult árpa szárítására használnak.
Amennyiben felkeltette érdeklődésedet valamelyik whisky, esetleg kérdésed lenne, várjuk szíves megkeresésed elérhetőségeinken.