Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

Hennessy XO Mini, a rangidős konyak

A Hennessy XO Mini a konyakok, vagy ha úgy tetszik, akkor a cognac-ok egyik képviselője. A cognac italtípusról többek között azt kell tudni, hogy nemzetközi eredetvédelem alatt áll. A cognac-nak az érlelés ideje szerint több típusa is van, cégünk cognac kínálatában valamennyi típus megtalálható többféle kiszerelésben is.

A cognac típusai

Ahogy fentebb már szóba került, a cognac-ot az érlelés hosszúsága alapján szokták kategorizálni és osztályozni. Három fajtát lehet megkülönböztetni: VS, VSOP és XO. A VS, azaz Very Special kategóriába azok a cognac-ok tartoznak, amelyeket két és fél évig minimum érleltek. A VSOP, azaz Very Superior Old Pale azokat a konyakokat jelöli, amelyeknek az érlelési ideje nem volt rövidebb négy és fél évnél. Az XO, azaz Extra Old jelzést pedig csak az igazán sokáig érlelt konyakok kaphatják meg.

A konyak egyike azon különleges italoknak, amelyeknek saját poharuk van. A konyakospohár, vagy más néven snifter egy gömb alakú pohár, ami az alján szélesebb, rövid talppal. A formának köszönhetően könnyen bele lehet szimatolni az italba, ami konyakoknál különösen fontos, ugyanis nagyon erős és egyedi aromákkal rendelkeznek.

A konyak legendái és az eredetvédelem

Korábban említve lett, hogy nemzetközi eredetvédelem alatt álló ital a konyak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak bizonyos területeken termelt növényekből és csak bizonyos területeken lehet készíteni az italt, egészen pontosan csak Franciaország bizonyos régióiban.

A konyak eredetét nehéz pontosan meghatározni. Bizonyos elbeszélések szerint egy lovagnak és az ő halálfélelmének köszönhetjük az italt. Mások szerint a gyarmatosítás egyik szokatlan véletlene folytán alakult ki.

A Hennessy XO Mini tulajdonságai

A Hennessy egyike a legősibb konyakgyártóknak, a márka egyet jelent a minőséggel. A gyártó alkalmazza a modern technológia nyújtotta eszközöket, de nem szakít a hagyományokkal, bizonyos italok még napjainkban is a klasszikus receptúra alapján készülnek.

Ahogy korábban kiderült, az XO az ital nevében arra utal, hogy egy nagyon sokáig érlelt konyakról van szó, a Hennessy XO Mini esetében a palackban lévő ital 15 évig érlelődött tölgyfahordóban. A konyakról tudni kell, hogy ez egy italkeverék, azért is van szükség a hosszú érlelésre, hogy a benne található különböző keverékek ízei úgymond összeérjenek. A Hennessy XO Mini körülbelül 100 keveréket tartalmaz, van benne olyan is, amelyet már a közös érlelés előtt is érleltek, így ennek az életkora közelíti a 70 évet.

A Mini azt jelenti, hogy roppant kis kiszerelésről van szó, csupán 0,05 literről. Igen, nem elírás, tényleg van egy 0 az ötös előtt. Ez az ital tényleg nem egy tucattermék, amit lehet nagy mennyiségben fogyasztani, és az sem baj, ha néhány csepp véletlenül kiömlik. A Hennessy XO Mini egy igazi kuriózum, szinte lehetetlenség lenne ipari mennyiségben előállítani, ezért a fogyasztása sem egy hétköznapi élmény. Ízére leginkább azt lehet mondani, hogy testes és határozott, erősen dominálnak benne az aszalt gyümölcsök, a diófélék és a fűszerek aromái.

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a Hennessy XO Mini konyak, vagy további kérdésed lenne, akkor nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot valamelyik elérhetőségünkön.