Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

A Champagne több mint egy megnevezés

A Champagne sokáig úgy élt a köztudatban, mint egy kifejezés, ami gyakorlatilag a pezsgő szinonimája. Ennyire nevezetes, különleges és jellegzetes ez a borvidék, ahol a pezsgő gyártása elindult, kiteljesedett, és ahonnan aztán az egész világon elterjedt.

 

Mit jelöl, mire mutat a Champagne név?

Érdemes kicsit ebből a megvilágításból is foglalkozni az elnevezéssel, mert több értelmezés is fűződik hozzá. Elsősorban földrajzi árujelzőről van szó. Ezen belül pedig, egyértelműen eredet megjelölésről. A teroir az a meszes talajszerkezet, ami e vidéken különösen kedvez a szőlőtermesztésnek. Mivel a megnevezés eredetvédelem alá esik, szinonimaként használás ide vagy oda, kizárólag a vidék termelői állíthatnak elő olyan pezsgőt, amelyet ezzel a névvel illetnek.

A terület mikroklímája kiválóan vegyíti a kontinentális és az óceáni éghajlat sajátosságait. Ahhoz, hogy a szőlő megfelelő savtartalommal rendelkezzen, kellő mennyiségű napfényre, ugyanakkor elegendő csapadékra van szükség. Emellett a téli fagyok is elengedhetetlenek. Ha a termés nem kap elegendő fényt, akkor savanyúvá, túlságosan savassá válik. Míg a túlzott mennyiségű eső íztelenné teheti az érett szemeket. A nyári meleg mellett,itt hosszantartó, alacsonyabb hőmérséklet a jellemző. A szőlő így nem érik túl, nem lesz túlságosan édes, ami a teltség íz megfelelő szintjére emeli a gyümölcsöket.

Champagne őse a buborékos bor volt?

Minden bizonnyal igen. A XVII. században jól ismerték ezt, az akkoriban selejtnek ítélt nedűt. A hosszú érési folyamatok (sokszor a szüretet követő tavaszon fejeződtek be) végeredménye kellett ahhoz, hogy később Dom Perignon, no meg a parafadugó „kettőse” világra álmodja a pezsgőt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Champagne Champagne pezsgő