Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

A Calvados múltja épp olyan érdekes, mint az előállítása

A Calvados keresztelőjének romantikus magyarázata, hogy a spanyol király a legyőzhetetlen armadájának az emlékére (ami Normandia partjainál végül hajótörést szenvedett) nevezte el az italt. 

A valószínűbb történelmi magyarázat ennél sokkal kevésbé regényes és pusztán földrajzi tényezőkhöz kötött. Ami, azonban törvénybe vésett módon biztos, hogy a nedű eredetvédelem alá esik, így aztán akármilyen almabor nem nyerheti el ezt a megtisztelő elnevezést.

A Calvados előállítása során tonnányi természetet préselnek össze a mesterek

Egyetlen liter 40 százalékos alkohol gyártásához 12-25 kg almára van szükség. Azért ez döbbenetesen nagy szám. A lepürésített alma hamar erjedni kezd, és megszületik az önmagában is közkedvelt almabor. Ám itt ebben az esetben nincs vége a történetnek, hiszen következik a lepárlás. Ezt egy speciális, folyamatos lepárlásra tervezett berendezésben hajtják végre az italkészítő mesterek.

A friss párlatért valószínűleg viszonylag kevesen kapkodnának, mert az íze túlságosan nyers és tolakodó. De ekkor még nem is áll fenn a palackozás veszélye, hiszen az érlelés még hátra van. Ehhez előszeretettel alkalmaznak kisméretű hordókat. Minimum 2 évig tart a fejlődés időszaka, mialatt az ital karakterrel, aranyló barna színnel, bódító illattal gazdagodik. Minél korosabb a nedű, annál értékesebb, az aromák kiteljesedéséhez ugyanis jó hajtóerő az idő.

Calvados mikor a legjobb kortyolnivaló?

Aperitifként kifejezetten sok helyen kínálják. Viszont a túlterhelt, zsíros ételektől vagy túl sok jó falattól elnehezült gyomorra is ajánlják, tehát digestifként is megállja a helyét. Ám az igazi rajongóknak minden pillanat éppen koccintásra alkalmas.

Tartalomhoz tartozó címkék: Calvados Calvados vásárlás