A családi hagyományok fenntartása, megőrzése és alkalmazása ugyanannyira fontos az Árpád dinasztia számára, mint az innovatív technológiai újítások bevezetése, kihasználása. A két terület első ránézésre ellentétesnek tűnik, ám valójában tökéletesen kiegészítik egymást. Így fordulhat elő, hogy a nagyapáink által kedvelt és megbecsült ízharmónia pontosan ugyanolyan összhangként jelentkezik ma, mint egykor, miközben a gyártási technológiák rohamos fejlődésnek indultak, leegyszerűsítve az előállítás folyamatát.
A hazai termőföldekről származó gyümölcsök minősége páratlan, és ez bizony minden csepp Árpád pálinkában kétségtelen erővel megmutatkozik. A hazai szilva, barack, málna, meggy stb. ízvilága egyedi, jellegzetes, nem csoda tehát, hogy a magyar föld terményeiből készített nemzeti ital karaktere világszerte ismert és elismert. Az értékekhez való ragaszkodás nemcsak a tradíciók tiszteletében mutatkozik meg, hanem a földhöz, a gyümölcsfákhoz, a termésekhez köthető odafigyelésben is.
Ez persze érthető, hiszen hiába az évszázados receptúra, és a megbízható géppark, ha az alapanyag nem megfelelő minőségű, akkor a nedű sem avanzsálhat Árpád alkotássá. Mert bár Magyarországon szinte minden nagyobb régióban hagyomány-gyökerek nyúlnak vissza a múltba, már ami a gyümölcspárlatok főzését illeti, ám az Árpád pálinka nem a véletlen művének köszönheti a világhírét, és a megannyi nívós elismerését, díjazását, kitüntetését sem.