Mitől annyira népszerű az abszint?
A zöld tündér vagy lidérc - ki, hogyan hívja, világszerte milliókat vonzz. Pedig túlzás nélkül állítható, hogy ütős, mind a tartalmát, mind a hatásfokát illetően. Szóval nem az a könnyed, délutáni csevegés mellé dukáló frissítő. Nyilván a fenti kijelentések egyrészről általánosítások, ami sohasem szerencsés. Főleg ott nem érdemes univerzális következtetéseket levonni, ahol az ízlésé a főszerep. Viszont a nagy számok törvénye alapján azért mégis akadnak olyan jellemvonások, amik nagy biztonsággal leírhatóak.
Sokan azért szeretik annyira, mert a hígítása igazán látványos rituálé. Nem olyan egyszer egy, mint a tequila mellé szopogatott só meg citrom. Annál sokkal érdekesebb. A kémiai jelenség, amely a hideg víz és a magas alkoholkoncentráció reakciójából áll, tényleg szemet szúr.
Megint mások az ízéért kedvelik. Mivel az abszint alkoholtartalma extrém magas, így nem a mindennapok itala, ám az ünnepi asztalokon nagy sikert arathat.
Az abszint hamar fejbe száll?
Ez csak mennyiség kérdése. Mint minden alkohol esetén, a mérték egyértelműen érték. Különleges italról beszélünk, aminek a karaktere ízlelésre méltó. Úgyhogy nem érdemes ajtóstul rontani a házba. Néhány csepp bőven elegendő az élmény megtapasztalásához, vagy éppen az ünnepi hangulatot emelő koccintáshoz.