A whisky története hasonló, a borostyán cseppjei azonban nagyon különbözőek
Anélkül, hogy túlságosan mélyen belemennénk abba, hogy milyen eljárások nyomán születnek meg az aranybarna cseppek, azt az egyet leszögezhetjük, hogy a gyártók a témában mind-mind egyediek. Van, ahol a lepárlás, annak gyakorisága tér el, megint másutt az érlelés metódusa különbözik az átlagostól. Ezért jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy az ír, a skót, a kanadai, vagy éppen a japán variációk egytől-egyig kortyolásra, kóstolásra, ízlelésre méltóak. Mert bár a gyökereikben mind a skótoktól származtathatóak, ettől még a kialakulásuk, a fejlődésük és végül a kikristályosodásuk mindannyiuk esetében másképpen ment végbe, aminek más és más ízhatás lett az érzékekkel tapasztalható végeredménye.
Kicsit meghökkentőnek tűnhet a kijelentés, miszerint minden a skótoktól ered, pedig igaz. Olyannyira, hogy az ír whiskey megalapítója skót származású volt, de ettől még az ír variáns amennyire csak lehet, eltér a skót whiskytől. Ezért is írtuk, hogy az ízélmények átélése az egyetlen út, amit érdemes végigjárni.
A whisky minősége is változatos?
Nem, ez teljesen bizonyos. Azok a nedűk, amik jogosan, azaz a jog által előírt módon viselhetik a whisky megnevezést garantáltan nem kínálnak gyenge vagy bármilyen szinten alacsony minőséget, hiszen komoly paragrafusok határozzák meg azt, hogy végül a palackokba milyen ital kerülhet.