A kóstolás tulajdonképpen az érzékszervek tánca, ahol az aromák hatnak egymásra, és ennek a végeredménye minden egyes cseppben megmutatkozik.
A vermut eredeti, különleges, ezért a szervírozása sem mellékes
A karakteres, ízletes nedű olyan komplex ízélményt kínál, amit legjobban étkezés előtt, aperitif formájában lehet megtapasztalni, ekkor még az egyéb ízek nem torzítják el a lehengerlő élményt. Az ürmösbor ebédek és vacsorák előtt egyaránt népszerű kortyolni való, de az is érthető, ha végül az elköltött ételek mellett egy valami változatlan marad: a pohár tartalma. Ugyanis, ha már felfedték magukat az ízharmónia kényeztető részletei, akkor utána érdemes kitapasztalni milyen az összhatás akkor, ha egyéb ízjegyek is csatlakoznak.
Manapság nemcsak magában fogyasztják a legszívesebben, hanem koktél alapanyagként is előszeretettel alkalmazzák a mixerek. A finom, könnyű vermut nagyon jól „működik” együtt jéggel és citromlével, míg a testesebb típusok koktélokban teljesítenek kimagaslóan jól, lévén egymagukban is kellően sűrűek, nehezek, vagyis az esetükben kifejezetten jól jön a hígítás. Mikkel kombinálható? Különböző alkoholokkal, gyümölcsökkel és gyümölcslevekkel, egyes esetekben szirupokkal.
Hogy mutat a vermut, ha klasszikus módon szolgálják fel?
Egy háromszög alakú, vékony, magas pohárban a nedű cseppjei mellett egy nyársra szúrt olajbogyó is helyet kap.