Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A vermut ismert és mégis ismeretlen

Ismerik, és mégsem jól - ez a vermut keresztje. Sokan úgy asszociálnak rá, ami a legkevésbé sem helytálló. Pontosan ezért szeretnénk egy kicsit helyreállítani a renoméját a félreértések tisztázásával és az értékeinek a megvilágításával, amikből nem kétséges, hogy akad bőven.

 

A minőségi vermut lelke az alapjául szolgáló bor

Az a tény, hogy sokan valamilyen kétes eredetű, édeskés folyadékkal találkoznak ezen a néven, sajnos kétségtelen, mert sok helyen nem éppen a minőséget tartják szem előtt a beszerzésnél és kínálásnál. Tulajdonképpen a vermut karakterét, egyúttal milyenségét jelentős mértékben befolyásolja a bor, ami az alapjául szolgál. Ezek után jöhet megerősítésnek a borpárlat, meg persze a fűszerek, és végül még a hordóban érlelés sem kizárt. Szóval ebből a gyors felsorolásból az mindenképpen kiderül, hogy többlépcsős a folyamat, és mindegyik lépcsőfokon megbújhat egy-egy banánhéj, amin nagyon könnyű elcsúszni.

A prémium gyártók kitűnően képesek lavírozni az édeskés-kesernyés ízek spektrumán, azaz ha a vermut alapvetően édes, akkor a hozzáadott fűszerek ezt egy kicsit kiegyensúlyozhatják a maguk kesernyés jellegével. Nyilván ennek akár a fordítottja is megvalósítható. A lényeg a harmónia megteremtése, és a szélsőséges ízhatások kerülése.

Mire érdemes odafigyelni a vermut vásárlásánál?

A konkrét típus kiválasztásakor azt mindenképpen célszerű megfontolni, hogy önmagában kortyolandó fajta a befutó, vagy koktélalapanyag a keresett, mert ízben nem ugyanaz az elvárás a két esetben. Rengetegen készítenek egyébként belőle koktélokat, ami nem meglepő, hiszen nagyon jól teljesít ebben a szerepben.

Tartalomhoz tartozó címkék: vermut vermut ár