Míg a Karib-térségben a húsokat is rumpácban úsztatják, egyrészt a puhulás, másrészt a domináns ízhatások elérésének érdekében.
A rumok a kulináris élvezetek fő felelősei
Az tehát csak egy dolog, hogy fehér vagy sötét rum kerül-e a poharakba. De mi a helyzet a főzés-sütés világával? Persze ma már léteznek aromák, amik alkoholmentes formában próbálják pótolni vagy legalábbis helyettesíteni azt, amit egyébként nem lehet. Merthogy az eredeti nedű karaktere utánozhatatlan. Szakavatott ízlelőbimbók azonnal kiszúrják a különbséget.
Azért, hogy a sütemények a sofőröknek is fogyaszthatóak legyenek, nyilván jó ötlet az aroma bevetése. Viszont minden más esetben ildomos az eredeti verziók valamelyikéhez fordulni.
Ki ne ismerné a rumpuncsot? A téli időszak egyik legkedveltebb itala, a forralt bor mellett. De Mojitot is milliók kérnek nyaranta a legnagyobb forróságban. Ami közös a két rajongott nedűben, az természetesen az alapanyaguk. A rum. Ekkor pedig, még a Cuba libre neve fel sem merült, egyéb más híres-neves koktélról nem is beszélve.
A gasztronómiában a puncstorta, a rumos golyó vagy éppen a somlói galuska egyszerűen nem hiányolhatja a jelenlétét. De a különböző krémek, mártások is meghálálnak pár cseppet belőle.
A rumok bármelyik fajtája megfelelő kulináris összetevő?
A fehéret általában koktélokhoz használják a mesterek, viszont ami a gasztronómiai alkalmazást illeti, a legjobb a tesztelés. Ilyen módon meggyőződhet arról, hogy melyik típus az ízléséhez méltó. Ennél jobb szórakozást ráadásul keresve sem találhat.