Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A rum minősítése személyes feladat

A rum kategorizálása teljesíthetetlen kihívás. Úgyhogy nem marad más, mint a személyes megtapasztalás. Bár ha jobban belegondol, ez kifejezetten jól hangzó felhívás. Amennyiben persze szereti ezt az egzotikus nedűt, ami oly sokakat varázsolt el eddig és bűvöl el jelenleg is.

 

Miért nem beazonosítható a rum?

Tulajdonképpen az adott, hogy kortyolás után nyilvánvalóvá válik a milyenség. Viszont általános érvényű leírásokat képtelenség készíteni, ugyanis nem egyformák a kiindulási helyzetre vonatkozó paraméterek. Mire gondolunk? Röviden és tömören arra, hogy ez az ital a népszerűsége, keresettsége ellenére sem rendelkezik eredetvédelemmel. Sokan erre megkönnyebbülten felsóhajtanak, mondván szerencsére, mert ezek a törvények korlátozóak és túlságosan szigorúak. Igen ám, de a paragrafusok egyúttal biztosítják a megegyező, hiánytalan és egységes minőséget is. Például ki az, aki el tudná képzelni a Champagne borvidékéről származó pezsgőről, hogy ihatatlan? Senki sem, mert nincs ilyen. A szabályok adottak, amikhez kötelező alkalmazkodni - a megnevezésért, azaz a minőségjelző keresztelőért cserébe. Na és ez az, aminek a híján nem marad más, mint káosz. A legtöbb állam eltérő módon állítja elő a saját rum verzióját. Más az alkoholtartalom, más az alapanyag koncentráció, más az érlelés ideje, típusa és ezért a végeredmény is nagyon különböző.

Akkor hogyan érdemes a rum kóstolásának nekiállni?

Elsősorban kellő érdeklődéssel és nyitottsággal. Úgyis az egyéni ízlés az, ami igazán mérvadó. Szóval egy-egy csepp árulkodó lehet. Aztán ha a saját rangsor kialakul, akkor onnantól kezdve nem okozhat gondot a választás.

Tartalomhoz tartozó címkék: minőségi rum rum