Miért nem beazonosítható a rum?
Tulajdonképpen az adott, hogy kortyolás után nyilvánvalóvá válik a milyenség. Viszont általános érvényű leírásokat képtelenség készíteni, ugyanis nem egyformák a kiindulási helyzetre vonatkozó paraméterek. Mire gondolunk? Röviden és tömören arra, hogy ez az ital a népszerűsége, keresettsége ellenére sem rendelkezik eredetvédelemmel. Sokan erre megkönnyebbülten felsóhajtanak, mondván szerencsére, mert ezek a törvények korlátozóak és túlságosan szigorúak. Igen ám, de a paragrafusok egyúttal biztosítják a megegyező, hiánytalan és egységes minőséget is. Például ki az, aki el tudná képzelni a Champagne borvidékéről származó pezsgőről, hogy ihatatlan? Senki sem, mert nincs ilyen. A szabályok adottak, amikhez kötelező alkalmazkodni - a megnevezésért, azaz a minőségjelző keresztelőért cserébe. Na és ez az, aminek a híján nem marad más, mint káosz. A legtöbb állam eltérő módon állítja elő a saját rum verzióját. Más az alkoholtartalom, más az alapanyag koncentráció, más az érlelés ideje, típusa és ezért a végeredmény is nagyon különböző.
Akkor hogyan érdemes a rum kóstolásának nekiállni?
Elsősorban kellő érdeklődéssel és nyitottsággal. Úgyis az egyéni ízlés az, ami igazán mérvadó. Szóval egy-egy csepp árulkodó lehet. Aztán ha a saját rangsor kialakul, akkor onnantól kezdve nem okozhat gondot a választás.